Att volontärjobba är populärt, speciellt här i Sverige. Enligt en befolkningsstudie från Ersta Sköndals högskola från 2015 jobbar drygt hälften av alla svenskar gratis med någon form av ideellt arbete och fyra av tio svenskar anser till och med att det är en moralisk skyldighet att göra frivilliga insatser.

Läs även 12 tips på välgörande julklappar som gör skillnad

Dessutom påverkas vår hälsa positivt – enligt en studie vid Carnegie Mellon University får vi lägre blodtryck och lever längre av att hjälpa andra.

Här är 12 olika volontärjobb som du kan anmäla dig till redan idag!

Bli nattvandrare

Om du vill finnas där som vuxen förebild, medmänskligt stöd och social trygghet för unga människor på kvällen och natten är det en bra idé att bli nattvandrare. Det som krävs är att du är över 25 år, och du får även genomgå en utbildning för uppdraget.

Fika med nyanlända

Få en ny vän och nya perspektiv genom att träffa nyanlända genom exempelvis Duo Stockholm, en organisation som skapar möten mellan nyanlända och etablerade. Eller via Kompisbyrån som är en ideell organisation som kopplar samman nyanlända med etablerade svenskar och finns i tio svenska städer.

Exempel på saker att göra är till exempel att gå på sportevenemang, museum, picknick, plocka svamp, baka bullar eller gå på språkfika.

Hjälp hemlösa

Om du vill hjälpa hemlösa kan du hjälpa till i köket på julafton, juldagen och annandagen på Jul i gemenskap som Frälsningsarmén anordnar, eller att anmäla dig som volontär på Stadsmissionen.

Bli mentor

Är du bra på att stötta och lyssna och vill göra något viktigt för en ung människa? Då kan du vara mentor för en ungdom mellan 13-17 genom Mentor Sverige.

Fika med äldre

Äldrekontakt hjälper äldre personer att träffa nya vänner, och du kan välja att engagera dig på flera olika sätt. Bland annat kan du anmäla dig som chaufför och skjutsa de äldre till fikaträffarna, men du kan även bjuda de äldre på fika i ditt eget hem, och du kan även välja att vara gruppledare för fikorna.

Gå med i Missing People

Missing People finns i hela Sverige och har 23 olika regionala avdelningar och 30 stycken insatsgrupper som bemannas av frivilliga. Du kan välja mellan allt från att gå med på sökinsatser, leta efter försvunna personer till att leda sökinsatserna eller ta emot nya försvinnanden i jouren.

Bekämpa matsvinnet

Brinner du för att bekämpa matsvinnet? Då kan du, genom Food2change, välja att bland annat bli ambassadör och sprida matsvinnskampen och dela ut mat som annars hade slängts till medlemmar.

Hjälp till med läxor

Om du vill hjälpa ungdomar med läxor finns det massor av alternativ att välja mellan – Röda KorsetIndividuell Människohjälp och Internationella Bekantskaper är exempel på ett par organisationer som erbjuder gratis läxhjälp till ungdomar.

Lindra ofrivillig ensamhet

Var med och bryt ensamma människors isolering och anmäl dig till besöksverksamheten på Röda Korset. Besöken kan innehålla en pratstund med de äldre, promenader med personer som har svårt att komma ut själva eller följa med och hjälpa till med olika ärenden som till exempel affären eller läkar- och sjukhusbesök.

Hjälp våldsutsatta kvinnor och barn

Det finns många kvinnojourer som du kan välja att engagera dig i – du kan sitta i telefonjour, chattjour och du kan också bli jourkvinna och bidra i arbetet med att hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn.

Hjälp katter

Många katthem är helt beroende av frivilliga som hjälper till, och om du är kattvan och har några timmar över i veckan kan du anmäla dig till närmaste katthem. Här ser du en lista på alla katthem/föreningar i Sverige som Kattpolisen har uppfört.

Hjälp hundar

Hundstallet är beroende av volontärer och du kan hjälpa till med allt ifrån att rasta hundar till att helghem eller jourhem.

Läs även J K

Rowling: Vi behöver inte magi för att förändra världen