Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så påverkas ekonomin av corona – enligt experten

17 mar, 2020 
AvLisa Nilsson
I dagsläget står det klart att coronaviruset har drabbat verksamheter svårt och att ekonomin blir påverkad av situationen som råder. I en intervju med Femina berättar sparekonomen Frida Bratt om hur samhället påverkas nu jämfört med tidigare pandemier.
– Det som händer nu är att det sprids fort och jämfört med tidigare smittor och pandemier är läget annorlunda i dag – det är en stor skillnad på då och nu, säger Frida Bratt till Femina.
Annons

Nordnets sparekonom Frida Bratt beskriver att under tidigare pandemier har de ekonomiska konsekvenserna ofta varit koncentrerade till det land där smittan funnits. 

– Under exempelvis spridningen av fågelinfluensan var det framför allt Sydostasien som drabbades och den hade inte så stor inverkan på den globala ekonomin, men märktes på enskilda länders ekonomi. Under Sars-utbrottet 20032004 fick det en större påverkan på turismen och det blev snarare en global skräck, men då var det ändå ganska begränsat, säger Frida Bratt.

Drabbas Kina – drabbas världen

Enligt Frida Bratt drabbas den globala ekonomin hårt när en smitta som coronaviruset slår i Kina. 

– Kina är en jättestor del och viktigt för världsekonomin och globaliseringen är det som gjort marknader så tätt sammanlänkade. När coronaviruset började spridas fanns en direkt oro att det skulle slå på den kinesiska tillväxten. För om något inverkar negativt på den kinesiska ekonomin så kommer det att påverka alla andra länder också. 

Man ensam på uteservering
Besöksnäringen drabbas hårt av coronavirusets spridning. Foto: TT

När coronaviruset spridit sig så fort som det gjort och tagit sig till Europa och länder väljer att stänga sina gränser får det en direkt inverkan på ekonomin i de länderna. Frida Bratt förklarar att jämfört med tidigare smittor och pandemier är läget annorlunda idag, det är stor skillnad på då och nu – ekonomiskt sett.  

Annons

– Den typ av verksamhet som drabbas först är besöksnäringen – flyg, hotell och restauranger. Sen får det förmodligen spridningseffekter i andra delar av ekonomin. 

Ekonomin hamnar i en negativ spiral

Sedan tidigare har flera stora företag rapporterat om att de kommer göra varslingar vilket är ett resultat av hur den pågående smittan slår på företag något som Frida Bratt menar kommer slå på fler delar av ekonomin.  

– Den enskilda personen som blir av med jobb kommer att drabbas och håller kanske hårdare i plånboken, vilket kommer resultera i en spridningseffekt på andra branscher och vi kommer snabbare ner i en lågkonjunktur, berättar Frida Bratt. 

Siffror över börsfall
Enligt Frida Bratt kommer vi att stå inför en lågkonjunktur och hög arbetslöshet på grund av coronaviruset. Foto: TT

Enligt henne blir allt som en negativ spiral, för påverkas arbetsmarknadsekonomin – påverkas den privata ekonomin – bostadsekonomin och så vidare.  

Annons

– Vi måste se det här för vad det är, vi kommer att stå inför en lågkonjunktur och hög arbetslöshet, vilket kommer bli resultatet av coronaviruset. Effekterna kommer dock att bli värre ju längre det här tillståndet pågår och det är omöjligt att svara på hur framtiden kommer se ut, förklarar sparekonomen. 

Sveriges ekonomi är bra rustad

Frida Bratt anser dock att Sverige varit duktiga på att ha en ordnad ekonomi som är bra rustad i dagsläget.

– Jag tror inte att någon har förberett sig ekonomiskt för en sådan här typ av pandemi. De andra pandemierna har mer varit som hack i kurvan. Det är ju värre för länder som Italien och Grekland som inte riktigt hämtat sig från eurokrisen, de är i ett betydligt bräckligare läge än vad Sverige är i.

Den situation som världen befinner sig i just nu utgör enligt Frida Bratt ett stort hot mot samhällen och utifrån en ekonomisk synpunkt är det här ett väldigt allvarligt läge.

Läs mer:

Annons