2:19

Efter reklamen: Ängeln på Malmskillnadsgatan – Elise Lindqvist har hjälpt utsatta kvinnor i 25 år

(2:19)

Att ha civilkurage är något vi alla borde sträva efter, men det kan verkligen vara lättare sagt än gjort. Många gånger känns det obekvämt eller pinsamt att blanda sig i, fast det är precis det som behövs göras.

För de som vill få bättre civilkurage är servitören Flaviane Carvalho i Orlando, Florida, en god förebild. Inside edition berättar nu om hur hennes enkla agerande förändrade livet för en utsatt pojke.

Det var på nyårsdagen 2021 som Flaviane jobbade på restaurangen Mrs Potato i sin hemstad, och upptäckte att något inte stod helt rätt till i ett av middagssällskapen. Det hon såg var två föräldrar som var ute och åt med två barn, där det ena av barnen var gravt underviktig och dessutom såg ut att ha blåmärken på kroppen. Det smala barnet fick inte heller beställa någon mat.

När Flaviane frågade om pojken inte också skulle ha något att äta fick hon höra att han skulle få mat senare hemma istället. Svaret lämnade henne orolig, och istället för att ignorera situationen började hon kommunicera med pojken bakom föräldrarnas rygg.

6-åringen tröstar sin döende lillasyster – hjärtskärande bilden

Frågorna räddade pojken från misshandel

På en skylt skrev hon ”Är du okej?” och höll upp så att föräldrarna inte såg det, men den lilla pojken kunde se det. Pojken nickade ja, men Flaviane ville inte ge med sig – hennes instinkt att något var fel var så stark. När han nickade igen på frågan ”är du säker?” så bestämde hon sig för att vara mer rättfram.

Hon skrev därför:

”Behöver du hjälp? Okej”.

Även detta nickade pojken åt, och Flaviane ringde snabbt till polisen, efter att ha pratat med restaurangchefen.

– Vi har några kunder här med två barn. Ett av barnen har mycket blåmärken, sa Flaviane Carvalho till polisen.

Synskadade mannen hade aldrig sett sin fru – då fick han möjligheten

Snart var polisen på plats och kunde gripa pojkens styvfar Timothy och mamman Kristen. De åtalades senare för barnmisshandel.

Flavine har hyllats för sitt snabba agerande och polisen tycker att alla borde göra som hon om de ser någon som kan vara i fara.

Styvpappan och mamman kunde gripas.

Nu vill Flavine hålla kontakten med pojken som hon räddade.

– Jag planerar att hålla kontakten med honom om jag kan. För mig känns det som att han föddes i mitt hjärta den kvällen, så jag skulle verkligen vilja ha koll på hans liv och i alla fall veta hur det går för honom.