Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Spara pengar på mat som på mormors tid – 7 tips

05 jul, 2017 
AvNanna von Knorring
Det behöver inte kännas som om hela lönen går till mat. Inspireras av din egen mormor för att spara tusenlappar!
Annons

Det fanns en tid innan mikrovågsugnar, billig snabbmat och halvfabrikat. När våra mor- och farföräldrar växte upp såg matvanorna helt annorlunda ut och även om det gamla kan kännas lite trist kan du faktiskt spara mycket pengar genom att inspireras av de äldre.

Här följer sju tips på hur du sparar pengar på dina matinköp – precis som din mormor gjorde förr i tiden:

1. Köp direkt från gården

Eliminera mellanleden som kostar pengar och stöd den lokala gården där du bor. Du får färska, närproducerade råvaror för ett pris som ofta är lägre än i butik. Dessutom sparar du på miljön när antalet råvarutransporter minskar.

2. Gör mat från grunden

Hel- och halvfabrikat må verka enkelt och billigt vid första anblick, men egentligen betalar du för jobbet du själv inte orkar göra. När du gör din mat från grunden slipper du dessutom onödiga tillsatser.

Annons

3. Låt kött vara en lyx

Förr i tiden var kött en lyxråvara som användes sparsamt eller drygades ut. Låt billigare råvaror som grönsaker och rotfrukter ta plats i måltiden medan köttet får bli den lilla guldkanten. Du kommer spara både pengar och miljö på lång sikt.

4. Planera

Skriv en veckomeny och en inköpslista, precis som dina äldre släktingar gjorde när de behövde resa längre bort för att handla. Du kommer endast att köpa det du behöver och använder, vilket resulterar i mindre onödiga utgifter och mer pengar kvar på kontot.

5. Odla eget

Om det så bara är örter i form av basilika, timjan eller rosmarin så kommer du spara några kronor när du inte behöver köpa färdiga kryddor. Är du lite mer grön om fingrarna kan du våga dig på tomatplantor, kål eller sallad, antingen i ett trädgårdsland, på uteplatsen eller balkongen.

6. Ät hemlagat

Förr gick man inte ut på restaurang varje dag och det var inte heller en vana att ta med sig hämtmat hem till middagsbordet. Få in vanan att äta hemma och ta med dig en matlåda till jobbet även om du inte alltid gör maten från grunden – du kommer spara stora summor.

7. Använd mer bönor och linser

De är billiga, nyttiga och mättande. Lägg till bönor och linser i en sallad, dryga ut köttsåsen eller gör en god måltid med dem i fokus.

Inspiration: Goodhousekeeping
Foto: Shutterstock

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like”  showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Annons