Åsa Bergman, vd Sweco

Åsa Bergman är vd och koncernchef för teknikkonsultföretaget Sweco.

Kristin Lorenzen

1. Tro på dig själv och våga säga ja

”Om man sätter en person på en ansvarsfull post har någon annan redan gjort bedömningen att du är lämplig. Det är inget lotteri där man drar ut en tombola. Det är utvärderingar, tester och intervjuer. Den insikten har hjälp mig själv mycket när jag fått olika chefserbjudanden och jag använder samma språk idag när jag kommunicerar med unga tjejer inom företaget. Skulle man upptäcka att det här inte var något för mig, kan man ändra sig och då har man i alla fall testat.”

2. Bygg ett bra team

”Om du ska göra något som är helt nytt är det klart att det är lätt att tänka: "klarar jag detta, räcker min kunskap?" Men då är svaret att ha kollegor runt sig som kan sammanhanget bättre än du själv och som lär dig. Att ha människor i teamet med en hög och bra kompetens är det som är själva framgången. Det starka teamet och att skaffa kunskap genom andra.”

3. Jobb först - lön sen

”Hela plattformen för att få en bra löneutveckling bygger på att man gör ett bra jobb och det ska man fokusera på mest och först, prestera och förstå hur man ska prestera. Inför en löneförhandling är det bra att läsa på, ha koll på lönenivåer och ha fakta med sig. När jag har löneförhandlat har jag säkerställt att jag har en marknadsmässig lön och sagt att jag förväntar mig att jag ska ha en lön som är rätt ur ett marknadsmässigt perspektiv.”

4. Dela på ansvaret för barn och hem

”Värderingarna inom Sweco där jag har haft min yrkeskarriär handlar om att du ska kunna ha ett privatliv också, det har varit viktigt för mig. Jag har kunnat både jobba och prioritera mina barn under deras uppväxt men jag har också delat ansvaret med barnens pappa.”

5. Glöm inte återhämtningen

”Ska du hålla en hög intensitet i jobbet måste du få återhämtning. Jag ska inte sticka under stol med att jag i perioder jobbar väldigt mycket, när vi gör stora bolagsförvärv till exempel. Men jag försöker att alltid ta vara på pauser, sätta av tid till träning och jag jobbar inte på lördagar, det är principer jag håller på. Generellt tror jag att man ska tänka mer på att hålla över tid, hjärnan och kroppen måste vara utvilad för att kunna göra ett bra jobb.”

Frida Bratt: Så får du råd att skilja dig

Lena Wennberg: Därför är jag emot kvotering

”De skarpaste hjärnorna 2020 är kvinnors”

Mest läst