Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Tvillingsystrarna Jessica och Josefine var gravida samtidigt: ”Inte konstigt”

21 dec, 2022 
AvEbba S. Dahlman
FotografPrivat
Systrarna Jessica och Josefine är enäggstvillingar och bästa vänner.
I fjol var de båda två gravida – och med bara tre veckors mellanrum!
– Många kan ju tro att jag och Jessica har tajmat det här, har Josefine berättat i en intervju med Femina.
Annons
10 av de mest annorlunda kändisbarnnamnenBrand logo
10 av de mest annorlunda kändisbarnnamnen

Tvillingsystrarna Jessica och Josefine föddes i Sala, utanför Västerås, för 31 år sedan. Genom livet har de gjort nästan allt tillsammans. De umgås i samma kompisgäng, de har samma utbildning från samma skola och de är varandras bästa vänner.

Förra året var båda två gravida med deras respektive partners, och väntade varsin liten flicka till våren. Jessica var beräknad att föda i slutet på mars och Josefine att föda i mitten på april.

– När enäggstvillingar får barn, så blir de barnen halvsyskon rent genetiskt. Så de kommer vara både halvsystrar och kusiner, för att jag och Josefine har samma genuppsättning, förklarar Jessica för Femina. Varpå hennes syster Josefine utvecklar:

– Man tänker ju att de ska bli lika nära som vi är, att de ska bli bästa vänner. Men de kommer ju inte växa upp i samma stad, så oddsen för det är väl inte lika stora… men det är ju planen i alla fall!

Annons

Tvillingsystrarna Jessicas och Josefines bebislycka

När Femina når tvillingsystrarna berättar de ärligt och öppenhjärtigt om det otroliga sammanträffandet: att de båda två var gravida, med bara tre veckors mellanrum.

– Vi blev gravida på första försöket, eller första månaden som vi planerade att försöka efter att vi bestämt oss. Det kändes som att ”äsch, det kommer säkert inte vara någonting”, men vi köpte ett test ändå. Min kille fick titta på det först och berätta för mig. Vi blev ju såklart jätteglada! Det var skönt att veta, dels att man kan bli gravid, men också slippa månader av besvikelse. För det är inget man kan ta för givet, berättar Jessica.

Jessica

Gravidvecka: 27
Beräknat födelsedatum: 21 mars
Ålder: 31
Bor: Stockholm
Familj: Pojkvän och två bonusbarn

Men Josefine och hennes pojkvän hade en helt annan resa till det där ”plusset på stickan”, vilket ytterligare understryker slumpens inflytelse över deras gemensamma bebislycka.

– Vi, jag och min kille, har pratat om att bli gravida sedan november 2021. Efter fyra aktiva försök med ägglossningstester blev vi gravida. Men det var inte på första försöket direkt..., säger Josefine och fortsätter:

Annons

– Många kan ju tro att jag och Jessica har tajmat det här, skrattar hon.

Även Josefine fick be sin pojkvän att kolla på testets resultat, då hon själv inte vågade. Beslutet att låta honom kolla på testet ledde dock till en del förvirring, eftersom han först proklamerat att ”nä, det blev inget”, då han inte litade på att testet var korrekt.

Men ett digitalt graviditetstest med positivt resultat senare och Josefines partner var övertygad.

– Då blev vi båda jätteglada! Och han vågade lita på att vi ska bli föräldrar.

Josefine

Gravidvecka: 24
Beräknat födelsedatum: 14 april
Ålder: 31
Bor: Linköping
Familj: Pojkvän

Tvillingsystrarnas stora lättnad: Vore konstigt om vi inte var gravida samtidigt

Sedan bara några år tillbaka bor systrarna inte längre i samma stad. Josefine bor i Linköping och Jessica bor i Stockholm.

Jessica hade en inplanerad resa med några tjejkompisar när hon fick reda på att hon var gravid. Hon befann sig i Los Angeles, USA och förklarar att hon var tvungen att vänta med att avslöja gravidlyckan under de två veckor som hon var utomlands, eftersom hon inte ville göra det på distans.

Annons

Samtidigt hade Josefine precis fått reda på att hon och pojkvännen väntade barn, efter fyra misslyckade försök. Hon ville berätta för tvillingsystern först, men var tvungen att vänta på att hon skulle komma tillbaka från resan.

Fr.v. Josefine och Jessica.
Fr.v. Josefine och Jessica.

Men Jessica bubblade över och kunde inte vänta. Sekunden hon landade i Sverige skickade hon ett sms till Josefine.

– Du skickade en bild när du gjorde ett hjärta på magen. Då sade jag till min kille att ”Jessica vet att jag är gravid! Kolla! Hur kan hon veta det?”. Så då ringde jag upp och frågade ”Är du gravid? Men jag är ju gravid! Jag ska ju överraska dig”, förklarar Josefine och fortsätter med att berätta att de kommit fram till att det, till och med, handlade om samma ägglossning.

Annons

Hur kändes det när det hade sjunkit in att ni är gravida samtidigt?

– Det var inte ens konstigt. Det är klart att det ska vara så. Det var inte så vi tänkte ”gud, vad sjukt”, utan snarare ”vad sjukt om vi inte hade gjort det här samtidigt”, eftersom vi har gjort allt annat exakt lika. Det var en lättnad!, svarar Josefine.

Jessica instämmer:

– Ja, för när jag testade och plussade, och visste att Josefine hade fått ett negativt besked i flera månader… då kände jag lite ont i magen av tanken att ”tänk så kan inte hon och jag kan”, så jag tyckte det skulle vara lite jobbigt att berätta. Så jag blev bara jätteglad!

Har det bara varit en trygghet att gå igenom det här tillsammans? Eller finns det andra känslor också?

– Vi har aldrig tagit fokus från varandra, så finns inga sådana känslor. Men det är dubbelt. Det är en dubbel glädje, men det är också en dubbel oro hela tiden, berättar Josefine.

Tvillingarna skapade det gemensamma instagramkontot @jessicaochjosefine för att en dag kunna titta tillbaka på resan.
Tvillingarna skapade det gemensamma instagramkontot @jessicaochjosefine för att en dag kunna titta tillbaka på resan.

Nervös över att berätta om graviditeten för bonusbarnen

Barnen, som låg i tvillingsystrarnas mage, är deras första biologiska barn. Jessica har däremot två bonusbarn med partnern sedan innan. Två pojkar i åldrarna 8 år och 5 år.

Annons

– Jag var så nervös över hur de skulle reagera, men de blev jätteglada. Vi gav dem ett paket, med en body som vi hade köpt. De fick öppna och sedan komma fram själva till hur bodyn skulle användas, förrklarar hon och fortsätter:

– När de kom på att de ska få ett syskon blev de jätteglada. De vill hela tiden ligga på och känna på magen. Extra glada är de för att det ska bli en tjej, en syster!

Se också: 7 kändispar som ser ut som tvillingarBrand logo
Se också: 7 kändispar som ser ut som tvillingar

Varandras stöttepelare under graviditeten: ”Går igenom samma sak”

Avslutningsvis vill de två systrarna poängtera hur viktigt det har varit för dem att ha varandra som stöttepelare genom första graviditeten.

– En annan sak som är positivt med att gå igenom det här samtidigt är ju att det har varit skönt att man har kunnat stötta varandra genom kroppens alla förändringar. Att man förstår varandra, för att man går igenom exakt samma sak. Det hade varit svårare om jag var tvungen att vänta på ett möte med en barnmorska varje gång jag hade en orolig tanke som jag vill vädra, säger Jessica.

Josefine instämmer.

– När man känner sig värdelös över att man inte kan prestera som vanligt på jobbet, så är det skönt att kunna påminna varandra om att det bara är under en kort period. Det är så värdefullt!, säger hon.

Om du vill följa tvillingarnas gravidresa kan du klicka dig in på deras gemensamma instagramkonto @jessicaochjosefine här.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons