Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

USA:s mest inflytelserika first ladies genom tiderna

03 nov, 2020 
AvStina Dahlgren
Att vara presidentfru innebär att du sitter på en stor makt, och många väljer att utnyttja sin position i Vita huset till att göra något bra för samhället. Här är fem first ladies som kämpat för kvinnors rättigheter, lyft viktiga frågor och gjort skillnad på riktigt.
Annons
5 First Ladys vi minnsBrand logo
5 First Ladys vi minns

Presidentvalet i USA avgör inte bara vem som ska bli president de kommande fyra åren, det bestämmer också vem som ska bli USA:s first lady. En first lady är den sittande presidentens fru och man brukar säga att hon är som en värdinna för Vita huset. Om ingen fru eller flickvän finns med i bilden kan det vara en syster eller annan kvinnlig släkting till presidenten.

VAD GÖR EN FIRST LADY?

Men hur viktig är egentligen en first lady? Ja, egentligen väljer de själva hur de vill utforma sin roll. En del väljer att vara mer nedtonade, men det finns också de som jobbar hårt politiskt. En first lady kan faktiskt påverka inte bara USA utan hela världen. Här är fem first ladies som kämpat för kvinnors rättigheter, lyft viktiga frågor och gjort skillnad på riktigt:

EDITH WILSON, 1915-1921

Edith Wilson kallas ofta för USA:s första kvinnliga president, trots att hon faktisk aldrig var president. Anledningen är att hon var otroligt politisk aktiv och den första first ladien som faktiskt gjorde skillnad i samhället. Hennes tid som presidenthustru kantades av första världskriget, och Edith Wilson genomförde flera åtgärder för att stötta de som drabbades av kriget. Bland annat bytte hon ut de som klippte Vita husets gräsmatta mot betande får. Fårens ull såldes sedan på auktion till förmån för Röda korset. Hon såg också till att en köttranson infördes i landet under kriget så att ingen skulle bli utan.

Annons

När hennes make Woodrow Wilson drabbades av ett slaganfall 1919 såg Edith Wilson till att skydda honom genom att bland annat rensa bland de ärenden som lades på presidenten. Med andra ord hade hon stort inflytande över politiken i USA och de beslut som fattades.

ELEANOR ROOSEVELT, 1933-1945

Eleanor Roosevelt var en kontroversiell men omtyckt first lady. Hon hymlade inte med att hon ville ha makt och gav sig snabbt in i det politiska spelet. Eleanor Roosevelt höll egna presskonferenser, hon talade i radio och hon skrev till och med egna texter som publicerades i tidningarna. På den tiden var det ovanligt att en kvinna gjorde sin egen röst hörd på det sättet och många ansåg att hon bröt mot de regler och traditioner som då fanns för kvinnor. Hennes frispråkighet tog henne dock närmre folket och hon kämpade hårt för de medborgerliga rättigheterna. Därför blev hon också väldigt älskad trots att hon ansågs vara kontroversiell.

Annons

Många anser att hon var oerhört viktig för sin mans politiska framgångar. Franklin D.Roosevelt led av sjukdomen polio och Eleanor hoppade ofta in i sin makes ställe när han var för dålig. Ett av hennes mest berömda citat lyder: ”Ingen kan få dig att känna dig underlägsen utan ditt samtycke”. Hon var före sin tid på många sätt och en sann förebild för kvinnor världen över.

JACQUELINE ”JACKIE” KENNEDY, 1961-1963

En av världens mest kända first ladies är Jackie Kennedy. Trots att hon endast var first lady i tre år är hon den som flest personer förknippar med titeln. Hon tog glamouren till Vita huset och hennes ikoniska klädstil fick kvinnor världen över att klä sig i Coco Chanel. Än i dag influeras flera av de stora modeföretagen av just Jackie Kennedy.

Annons

Men det är inte bara för sin stora påverkan när det kommer till mode som Jackie Kennedy blev känd. Hon var en av de första som pratade om svåra förlossningar, graviditeter och kejsarsnitt. På den tiden var kejsarsnitt ett oerhört riskfyllt ingrepp och ingenting man pratade högt om. Jackie Kennedy tog upp ämnet till ytan i och med hennes barns förlossningar via just kejsarsnitt.

HILLARY CLINTON, 1993-2001

Hillary Clinton var politiskt aktiv redan innan hon gifte sig med Bill Clinton. Hon har studerat juridik på Yale University och engagerade sig tidigt i barns rättigheter. 1988 och 1981 rankades hon till och med som en av USA:s mest inflytelserika advokater.

Och hennes vilja att påverka samhället avtog inte när hon blev first lady 1993. Hon fick en helt egen arbetsgrupp för att jobba med sjukvårdsreformen. Det togs dock inte emot väl då många ansåg att en presidentfru inte skulle ha en så central roll inom politiken. Men Hillary Clinton gav sig inte utan fortsatte sitt arbete för att stötta kvinnor och barns rättigheter runt om i världen. Bland annat såg hon till att de barn som kom från fattiga familjer i USA fick tillgång till ordentligt sjukvård.

MICHELLE OBAMA, 2009-2017

Precis som Hillary Clinton har Michelle Obama en bakgrund som advokat. Under sin tid i Vita huset startade hon flera kampanjer för att få framför allt USA:s unga att röra sig mer och leva sundare. Rörelsen Let's move gjorde att flera amerikanska restaurangkedjor ändrade sina menyer och bytte ut fett och socker mot nyttigare alternativ.

Annons

Något annat som Michelle Obama verkligen brann för under sin tid i Vita huset var att utbilda unga kvinnor, därför startade hon Let Girls Learn. Där fick tjejer chansen att utbilda sig ordentligt, något som i sin tur skulle leva till ett bättre liv med bättre ekonomiska förutsättningar. Många menade att hon engagerade sig alldeles för mycket i politiken, men Michelle Obama fortsatte att kämpa för kvinnors rättigheter genom hela sin tid som first lady.

Quantcast

Foto: TT

LÄS MER:

Annons