Foto: Shutterstock

Fenomenet med majsbollarna ”Dragon Breath” började troligen i Asien och har spridit sig över hela världen.

Som störst var företeelsen i USA sommaren 2018 vilket resulterade i att FDA, den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, förbjöd produkten.

Men enligt Giftinformationscentralen har majsbollarna nu kommit även till Sverige.

Enligt Christin Edmark, överläkare på Giftinformationcentralen, kontaktades myndigheten nyligen av sjukvården efter fall där det funnits risk för allvarliga konsekvenser.

– Exakt hur länge majsbollarna har funnits i Sverige är svårt att säga, men vi vill vara snabba och gå ut med en varning. Vi har precis börjat få fall kring det här.

Magsäcken kan spricka

Majsbollarna är fyllda med flytande kväve som sedan stoppas i munnen. Syftet är att kunden stötvisa ska puffa ut kvävgas.

Denna metod kan däremot leda till allvarliga konsekvenser och vara livshotande.

– Vi vill varna framförallt ungdomar i tidiga tonåren, som ser det här på sociala medier. Just nu är det framför allt på Tik-Tok, men det har också förekommit på Instagram, säger Christin Edmark.

Flytande kväve omvandlas nämligen snabbt till gas och expanderar inne i kroppen, vilket kan leda till att magsäcken spricker. Om man andas in en större mängd av gasen kan man få syrebrist och bli medvetslös, och även drabbas av frostskador i munnen och svalget, i andningsvägar och mag- och tarmkanalen.

Var tydlig som förälder

Christin Edmark uppmanar föräldrar att prata med sina barn om faran med majsbollarna Dragon Breath.

– Det är viktigt att man som förälder är tydlig med vad som kan hända i detalj. Kolla på informerande videos och läs artiklar tillsammans med ditt barn, säger hon.

LÄS ÄVEN:

Krävande barn: 12 tecken på att ditt barn är ett plusbarn

Paret möttes av hatstorm efter bröllopet

Här är alla deltagare som tävlar i På spåret 2020-2021