1:32

Efter reklamen: Adoption - det här gäller i Sverige

(1:32)

Slå på ljud

Barry Farmer, 34, tillbringade stora delar av sin uppväxt i fosterfamiljer, och vet hur viktigt det är att det finns familjer som är beredda att öppna sina hem för utsatta barn. Därför dröjde det inte längre än att han var i 20-årsåldern innan han själv ansökte om att få bli fosterpappa och ta emot fosterbarn.

Men trots att han var villig att hjälpa utsatta barn fick Barry höra att det skulle vara svårt – som ung man och singel skulle han inte stå högst på listan när fosterprogrammen letade möjliga hem.

101-åriga kvinnan adopterade den äldsta katten – Gus, 19

Det dröjde ett år innan Barry fick bli fosterförälder för första gången – då till en 16-årig pojke som bodde i ett grupphem. Han bodde hos Barry i sex månader. Två månader senare fick Barry Farmer ett samtal som ändrade hans liv.

– De frågade om jag ville testa en till tonåring, eller om jag ville ta hand om en sjuåring. Jag tänkte: ”vi kan väl ge sjuåringen ett försök och se hur det går?” Det kändes som att jag skulle kunna vara mer aktiv och ta med honom på utflykter.

Från början visste inte Barry vad han kunde förvänta sig av sjuåringen, som hette Jaxon. Men snart blev det uppenbart att han var som vilket barn som helst.

– Han var så kärleksfull och omtänksam. Han ville bara ha kramar och få kalla mig pappa.

Paret adopterade fyra barn – på 24 timmar

Adopterade tre söner

När Jaxon lämnade och skulle bli adopterad av en annan familj kände Farmer, då bara 22 år gammal, hur mycket han saknade honom. Men ödet ville att de två skulle vara tillsammans.

– Jag förstod inte hur nära vi var innan han lämnade. Jag var ledsen och han var ledsen. Det slutade med att han kom tillbaka och det var då vi båda bestämde oss för att jag skulle adoptera honom.

Idag är Jaxon 19 år, och har fått två syskon till, som Barry Farmer adopterat – Xavier, nu 17, och 11-åriga Jeremiah.

– Det är inget fel med att vara ensamstående förälder. Det är klart görbart om man hjälps år. Jag vill uppmuntra folk att inte bara bli fosterföräldrar men också att adoptera, säger Barry Farmer till Today.