Runt den tiden då många inleder arbetslivet efter gymnasiet, vid 20 års ålder, tjänar tjejer mer än killar. Men därefter är medianinkomsten för män högre i alla åldrar, livet ut.

Läs även Allbrights vd Amanda Lundeteg: Sverige måste sluta skryta om hur bra vi är på jämställdhet

Men när när tjänar vi som mest pengar? Enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån, som mätte lönerna 2015, får kvinnor vänta längre än män på sin topp.

Män tjänar i snitt som mest när de är 44 år gamla, och kvinnor får vänta tills de är 48, men skillnaderna mellan enskilda åldrar är små. För män ligger medianinkomsten mellan 380 000 och 389 000 kronor per år, i alla åldrar mellan 41 och 49 år medan kvinnor ligger mellan 310 000 och 320 000 i alla åldrar mellan 42 och 54 år.

Som jämförelse tjänade en 30-årig man i snitt lika mycket som en 43-årig kvinna.

Läs även Chimamanda Ngozi Adichie: Feminismen är en del av de mänskliga rättigheterna

Men det blir bättre. Lönerna utjämnas och mellan 2011 och 2016 steg kvinnors löner med 15 procent, jämfört med männens löner som steg med tio procent, visar senaste siffrorna från SCB. Antalet kvinnor inom den femtedel som tjänar allra mest har också ökat från 32 till 40 procent mellan åren 1997 och 2012, skriver Sydsvenskan.

Och tittar vi på hur det ser ut i dag så tjänar unga kvinnor ofta mer än unga män. Kvinnor som jobbar statligt, kommunalt eller i landsting tjänar i snitt mer än sina manliga kollegor.

Vi är inte där än, men det är tydligt att alla de som kämpat och kämpar för jämställda löner gör ett oerhört viktigt jobb.

Läs även Den tysta revolutionen – kvinnors utbildningsnivå har passerat männens

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Mest läst