Trendar: InredningMat och dryckResor

Lena Endres beslut: Vägrar botox och ingrepp

14 jan, 2020 
Det var väl inte så noga med hennes ambitioner, tyckte lärarna. Hon som var så söt kunde bli flygvärdinna. Efter 30 år som fixstjärna på Sveriges största scener och på vita duken är prestationsångesten fortfarande en ständig skugga. Men kändiskulten och branschens botoxsläta pannor tänker Lena Endre, 64, inte ställa upp på.
Annons
10 kändisar som vägrar plastikoperationBrand logo
10 kändisar som vägrar plastikoperation

LENA ENDRE
ÅLDER: 64 år.
GÖR: Skådespelare.
FAMILJ: Maken Martin Wickström (konstnär) och barnen Rosanna, 29, och Edvin, 25 år (med skådespelaren Thomas Hanzon).
AKTUELL: Med spelfilmen Min pappa Marianne och tv-serien Tunn is om klimatförändringarna, som sänds i TV4 och C More. Båda med premiär i början av februari. På omslaget till Femina nummer 2.

 

Hösten 2013: hon var på väg till Barents hav utanför Nordnorge för att borda miljöorganisationen Greenpeaces största skepp, Esperanza. Hon skulle följa klimatforskare på båten och hade sjöfartsintyg, åksjuketabletter och en hel hög med stickade tröjor i bagaget när hon stoppades i sista stund. Kort senare stormades skeppet av rysk militär.

Annons

– Alla ombord slängdes i finkan i Ryssland, vissa satt i flera månader. I det läget var jag glad att jag inte hann ombord, säger skådespelaren Lena Endre.

Agerar mot klimatförändringarna

Men det hade tänts en eld i henne. En flamma som blev ännu mer intensiv när hon deltog vid Arktiska rådet i Kiruna och fick möta ursprungsbefolkningar från hela världen som larmade om samma sak: olja i mark och hav, missbildade fiskar och företag som slog ifrån sig allt ansvar.

– Vi ger helt enkelt fan i nästa generation. Allt handlar om pengar, men hur ska vi kunna stoppa rovdriften? säger Lena Endre, som tillbaka i Stockholm inledde ett samarbete med filmproducenten Søren Stærmose.

Praoade hos utrikesministern

Nu, sju år senare, är det dags för skådespelarens hjärteprojekt Tunn is att ha premiär. Tv-serien börjar med att ett forskningsfartyg attackeras utanför Grönland, och beskrivs av huvudrollsinnehavaren som en spännande actionserie med högaktuellt tema – politik och miljö.

Annons

– För mig känns det underbart att inte bara göra en vanlig deckare utan något som är på riktigt. En stor del av dagens unga har klimatångest samtidigt som vi saknar en aktiv politik, säger Lena Endre, som praoade hos dåvarande utrikesministern Margot Wallström inför rollen och dessutom hade en källa till information på nära håll.

Lena Endre och Bianca Kronlöf aktuella i ny dramaserie om klimatet på C More
Alexander Karim, Bianca Kronlöf och Anngunguaq Larsen är medspelare i Tunn is.

Medan 25-årige sonen Edvin har följt i föräldrarnas skådespelarspår (Vikings och Fartblinda) är dottern Rosanna, 29, miljöaktivist och ansvarig för konsumtionsrelaterade klimatfrågor på Greenpeace. Lena Endre, som själv är ambassadör för organisationen, kallar dottern modig men var inte lika stursk när hon fick se Rosanna klättra upp på en oljerigg i Barents hav.

– Jag är stolt över henne men det är klart att jag är orolig som mamma vid sådana situationer. Någon måste göra det men där och då önskade jag att det inte var just hon, säger Dramaten-skådespelaren, som dock måste tillstå att hennes avkomma blev lugnare än hon själv var. Lena Endre berättar att identitetskrisen under framförallt tonåren var som ”ett sjukdomstillstånd”.

Annons

– Tänk dig allt som händer med hormoner bara i 11–12-årsåldern. Plötsligt börjar brösten att växa och du får hår här och där. Samtidigt som man skapar sig en identitet som vuxen sexuell varelse är det förbjudet och aja-baja att ha sex innan du har fyllt 15. För mig blev de åren ett enda stort: ”Vem fan är jag?”

Om hon gjorde tonårsrevolt?

Lena Endre skrattar rakt ut av frågan och svarar: ”Gud ja!”

Foto: Rickard L Eriksson

Livet i början av 1970-talet i en halvtuff förort till Stockholm med fem personer i en trerummare var en period av sökande.

– Jag hade inte ha velat ha mig själv som tonårsbarn. Min dotter var ganska utlevande – och härlig, kan jag lägga till i dag, men för mig var det inte härligt. Det var svårt att få ihop alla världar och veta vem jag skulle vara, i skolan och utanför. Jag var en ung, söt tjej och lärarna på gymnasiet tittade på mig och sa ”jaja, hon kan väl bli flygvärdinna”. Det var förjädra föraktfullt.

Annons

Jublade på Systembolaget

– Jag såg ut som tolv år hela tonåren och blev ständigt klappad på huvudet för att jag var ung och söt. Det var som att utseendet var det enda som räknades.

Hon minns fortfarande dagen när hon hade fyllt 30 och för första gången fick visa legitimation på Systembolaget. Jublet framme vid kassan.

– Det var en oerhört skön känsla. Somliga har kris för att fylla 30 men för mig var det en befrielse.

Innan hon sökte Scenskolan skulle hon bli marinbiolog. När studiebidraget kom drog Lena Endre till Marocko istället. ”Jag var väl ledsen över någon kille som hade gjort slut”. Foto: Rickard L Eriksson

Kanske för att hennes ”Carola-genombrott” som Ingrid Persson i Varuhuset på 80-talet blev så turbulentartat att hon bad om att få dö ut ur serien, men Lena Endre har trots fyra decennier i offentligheten inte lyckats förlika sig med kändisskapet. Det handlar inte om att folk är otrevliga. Men känslan av att vara uttittad om hon sitter på en restaurang med kärleken Martin Wickström, till exempel, som hon gifte sig med på franska rivieran för tre år sedan. Hon har överhuvudtaget svårt att förstå den kändisdyrkan och det behov av att visa upp sig som råder i dag.

Annons

– Jag försöker aktivt sedan flera år tillbaka att hålla mig borta från Facebook och Instagram. Jag vet att det är en stor och viktig verklighet för många men jag tycker att det förstör mitt liv. Jag struntar i vad någon har ätit till middag eller vad en annan tycker om en produkt. Eller får betalt för att tycka.

– Vad är en influencer? säger Lena Endre och svarar själv att frågan är retorisk.

– Vad i fridens namn är det för slags metavärld? Jag tycker att det är ganska äckligt, måste jag säga. Allt handlar om konsumtion och yta där ofta unga utnyttjas.

Bild från SVT:s ”Varuhuset”. Foto: Björn Edergren / SVT

Hon ger ett annat exempel, realityserien Paradise Hotel.

– Hur kan man ge sig på att producera ett tv-program där allt går ut på att få unga människor att förhoppningsvis göra bort sig framför kamerorna, vara taskiga mot varandra och knulla med så många som möjligt? Det finns varken mänsklig schysthet eller moral. Det är inte precis en ”erfarenhet” att sätta på sitt cv. Du får inget jobb som skådespelare för att du har varit med i Paradise Hotel, säger Lena Endre och medger att hon trots fyra decennier i offentligheten inte har förlikat sig med kändisskapet.

Annons

Sa ja till varje frieri

Förutom tv-serien om klimatförändringarna är Lena Endre aktuell med spelfilmen ”Min pappa Marianne”, en feelgood-historia med klangbotten, om en präst i en mindre stad, spelad av Rolf Lassgård, som inte klarar av att leva ut sin identitet som transsexuell.
– Tänk vilken sorg. Så bortslängt på ett sätt, att han har gått ett helt liv nästan utan att våga, säger Endre, som spelar hustrun till prästen och som en replik i filmen konstaterar: ”Jag älskar ju karlar, jag”.

 

Konstnären Martin Wickström blev Lena Endres fjärde äkta make.

På frågan om hon själv har lätt eller svårt för att bli kär i riktiga livet skrattar hon så det klingar.

– Enormt lätt, ha ha. Men nu är jag väldigt kär i min man som jag har varit tillsammans med i sex år. Jag är hemma. Det blir definitivt inga fler äktenskap, säger Lena Endre, som har varit varit gift fyra gånger – och då var hon inte äkta maka till skådespelarkollegan Thomas Hanzon som hon har barnen tillsammans med.

Hon medger att hon är en romantiker men åberopar samtidigt ungdomens naivitet.

I filmen ”Min pappa Marianne” spelar Endre hustru till Rolf Lassgårds rollkaraktär: en präst som identifierar sig som transvestit.

– Första gången jag gifte mig var jag 22 år. Det var på 70-talet och vi var kära men samtidigt var det lite av en revolt i tiden. Man skulle inte gifta sig och därför blev det: ”Let’s do it!” Lite Sex Pistols och rock’n’roll.

Annons

– Min andra man var jag också gift med väldigt kort tid. Jag vet inte varför alla skulle fria, men jag sa ja varje gång, säger Lena Endre som medger att skilsmässan från Thomas Hanzon var tuff med två små barn men berättar att de i dag har en fin och nära relation. Under året som gick har de turnerat Sverige runt med ”Dödsdansen”, men framförallt var det viktigt att kunna mötas igen för barnens skull.

”Jobbigt att inte ha en pappa”

Att barnen skulle ha två närvarande föräldrar var viktigt för Lena Endre som själv smärtsamt fick uppleva frånvaron av en far. När hon var ett år lämnade hennes biologiska pappa hemmet och försvann. Hon beskriver det som en sorg och en skam som följde med och präglade hennes barndom.

– Jag gick runt på spårvagnar och bussar och frågade olika män om de ville bli min pappa, och när barnen i skolan började ställa frågor sa jag att min pappa var bortrest och snart skulle komma hem.

– Det var jäkligt jobbigt att inte ha någon pappa helt enkelt.

Hon beskriver skilsmässan som ”knivig”. I dag står Lena Endre och ex-kärleken Thomas Hanzon på scen tillsammans.

När Lena Endre var 30 år och för länge sedan insett att hennes biologiska pappa inte skulle komma hem, sökte hon upp honom i Las Palmas på Kanarieöarna dit han hade flyttat för att spela kontrabas i ett jazzband.

Annons

– Jag hade varit gift flera gånger, strulade runt och fick inte mina relationer med män att fungera och jag var övertygad om det hade med förlusten av min pappa att göra.

Efter fyra, fem möten kom hon fram till att han inte var pappan att hålla i handen när det blåste, men bara att få ett ansikte blev en lättnad. Dessutom hade hon sedan många år fått en fin pappa i mammans nya man Ants Endre.

Dramaten-skådespelaren säger nej till Instagram och Facebook och ifrågasätter influensers. ”Vad i fridens namn är det för metavärld?” Foto: Rickard L Eriksson

I sommar fyller Lena Endre 65 år men några planer på att pensionera sig har inte branschens fix-stjärna. Hon medger att det inte är bara-bara att se ålderstecknen runt munnen och ögonen exponeras på en tolv meter bred filmduk – men har bestämt sig för att i alla fall försöka stå stolt i det skarpa strålkastarljuset.

Annons

– Jag gör allt för att inte färga håret, inte lyfta mig, inte spruta in grejer i läpparna, fylla i tuttarna och fettsuga låren. Man kan tycka att kroppen är för jävla taskig i den meningen att den följer gravitationens lagar, men det är ofrånkomligt. Det är någonting fint med att faktiskt värdigt få åldras, säger hon.

Slutat att färga håret

– Visst har jag också tänkt ”ett litet lyft här bara” eller vaknat på morgonen och inte känt mig hemma i det grå men för ett tag sedan bestämde jag och en kollega att det fick vara slut med att färga året också. Jag tar gärna en roll som mörkhårig så att jag kan skylla på att jag ”behövde göra det för jobbet”, men annars försöker jag nu att göra ett slags statement.

Tar bladet från munnen om branschens fixering på utseende och ålder. Foto: Rickard L Eriksson

Ett statement mot Hollywoodstjärnors pannor som inte kan röra sig en millimeter, och för att få branschen och publiken att uppskatta kvinnliga skådespelares ålder och rutin – precis som man gör med männen.

Annons

– Jag såg nyligen Martin Scorseses The Irishman med Robert de Niro i huvudrollen. Han och Al Pacino får vara gamla och plufsiga, tjocka om magen och åldras. Där låter det ”Gud så charmiga de är!” medan kvinnorna som får rollerna numera är 40 år yngre.

– Jag tror att det handlar om att en kvinna ska vara fertil, en djurisk grej som borde ligga långt bort från konsten men som tyvärr verkar evig.

 

Läs hela Malin Roos intervju med Lena Endre i Femina nr 2 som finns ute i butik nu.

5 SNABBA MED LENA ENDRE

LÄSER: W av Steve Sem-Sandberg.
I LURARNA: Alltid musik, gärna jazz.
FAVORITDRYCK: Vatten, men efter klockan 19 gärna ett glas rött vin.
SENASTE IMPULSKÖP: En jättedyr jacka från Maison Margiela som jag köpte i London.
BÄSTA MÅ BRA-TIPS: Sova åtta timmar om natten.

 

Annons