Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Mässlingsutbrott skapar oro i Stockholm

10 mar, 2017 
AvMikaela Alex
Sju fall av mässling har bekräftats i Stockholmsområdet. Nu utreds om det kan handla om ett större utbrott.
Annons

Sedan årsskiftet har sju personer insjuknat i mässling i Stockholmsområdet, varav fem är barn i tvåårsåldern. Nu utreds om det handlar om en större epidemi.

Detta är är mycket ovanligt, eftersom Sverige på 1970-talet började vaccinera alla barn mot mässling i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, och har du en gång haft mässling är du immun.

Mässling är en allvarlig virussjukdom som ger infektioner i luftvägarna, och bryter viruset ut är de värst drabbade ovaccinerade och barn under 18 månader.

– Vi fokuserar på de allra minsta, för dem kan det vara väldigt allvarligt att få mässling, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Stockholm, till SVT Nyheter.

Annons

Barnhälsovården jobbar nu aktivt i de områden där smittan brutit ut för att uppmana föräldrar att vaccinera sina små, och i februari gick Folkhälsomyndigheten ut och rekommenderade vuxna att se över sitt eget skydd.

Mässling är mycket smittsamt – man räknar med att omkring 90 procent av de som är mottagliga och utsätts för smittan insjuknar. Därför pågår nu en smittspårning för att försöka hindra vidare spridning. Ännu vet man inte om någon smittats på sjukhus eller vårdcentral.

Den senaste epidemin av mässling i Sverige hade vi 1919, då 43000 personer insjuknade. Sjukdomen kan ge komplikationer, där en av de värsta är hjärninflammation, som i genomsnitt drabbar en på 1000 av mässlingssjuka.

Misstänker du att du eller ditt barn har mässling ska du alltid ringa innan du kommer till vårdcentralen. På så sätt kan du bli anvisad till ett annat rum för undersökning direkt istället för att vänta i väntrummet och riskera att smitta andra.

Källa: Expressen, SVT, 1177 Vårdguiden

Foto: IBL Bildbyrå 

Artikeln är ursprungligen publicerad på Måbra. 

Läs även 

Annons