Biff med tillbehör blir det till middag i helgen om svenskarna får bestämma. Foto: IBL

Matkommunikationsbyrån Food & Friends släpper varje år en rapport där de kartlägger svenskarnas matvanor och matbeteenden. I år kan man bland annat se att intresset för vegetarisk mat fortsätter att öka medan soppan tappar mark i de svenska hemmen.

Läs även Här är den ultimata trerättersmenyn – om svenskarna får välja

Tio rätter står för 60,2 procent av svenskarnas helgmat, och den absoluta favoriten är biff med tillbehör. På en stark andraplats kommer kycklingrätterna och vår gamla hederliga fredags-tacos kommer trea.

Man kunde även se att  intresset för att äta ute på restaurang har minskat, och att det blir allt vanligare med ensammiddagar – både i Sverige och globalt.

Den största anledningen till att svenskarna äter ensamma är enligt rapporten att de inte har någon att äta med (34 procent). Andra orsaker är att man vill vara för sig själv (15 procent), att man har bråttom (13 procent), att man vill se på tv eller kolla mobilen (12 procent) eller att man jobbar samtidigt (8 procent).

Källa: Matrapporten 2017

Läs även 11 citat som perfekt sammanfattar svensk sommar