Fram till den 21 december blir dagarna bara kortare och kortare (läs mörkare och mörkare).

Läs även 7 läckra recept på tacos

Och visst kan den svenska vintern vara både trist och tråkig, men den kan också vara alldeles, alldeles underbar. Den amerikanska sajten Business Insider har i alla fall hittat den svenska strategin att omfamna i novembermörkret: fredagsmyset.

”Idén är att fira vintern – i stället för att önska att den ska vara över”, skriver sajten.

Läs även Gröna recept för fredagsmyset – 5 vegetariska burgare

Bland de självklara ingredienserna räknar sajten upp god mat – gärna i form av plockmat – avslappning, gott sällskap i form av familj och vänner. Tv:n har också en central roll i fredagsmyskonceptet. Sajten drar också paralleller till danska hygge.

”Tanken bakom dessa strategier är att hitta glädjeämnen i allt kallt, mörkt och vintrigt, istället för att bara acceptera sitt öde”, skriver Business Insider.

Sedan 2006 finns fredagsmys också med i Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Fredagsmys har självklart också en egen sida på Wikipedia:

”Fredagsmys är aktiviteter där familj eller vänner samlas på fredagkvällen för att markera arbetsveckans slut och ladda upp tillsammans inför helgen.”

Läs även Galen i godis? Därför kan du skylla på dina gener

Men en sak har Business Insider ändå fått om bakfoten:

Sajten hävdar att det på vissa platser i Sverige är mörkt 24 timmar om dygnet i januari. Det stämmer ju inte riktigt.

Den så kallade polarnatten, som inträffar norr om polcirkeln, innebär visserligen att solen aldrig stiger ovanför horisonten, men det betyder inte att det är helt mörkt.

”I Kiruna vid vintersolståndet, omkring den 22 december, når solen inte upp över horisonten. Däremot råder skymning ett antal timmar. Det är följaktligen inte helt nattsvart”, skriver SMHI om fenomenet.

Läs även 7 inredningsknep som ljusar upp ett vintermörkt hem

Artikeln publicerades först på Allers.