1. Tvätta för varmt

Vi tänker ofta att våra kläder blir renare ju varmare vatten vi tvättar dem i, men det är inte helt sant. Ofta rekommenderas att vi tvättar i 30 grader, alternativt 40, om textilerna inte blivit särskilt fläckiga. Det gör att dina plagg håller betydligt längre, både i fibrer och i färg.

2. Tvätta för ofta
Av samma anledning som vi inte ska tvätta i för höga temperaturer ska vi heller inte tvätta för ofta. Att tvätta innebär att fibrerna i plaggen gnuggas, viks och slits, vilket gör att de till slut går sönder. Enstaka fläckar kan lätt tvättas bort för hand, och dålig lukt kan ofta vädras bort.

3. Gnugga på fläckar
Ofta försöker vi gnugga bort fläckar med lite tvättmedel eller fläckborttagningsmedel. Men det sliter bara extra mycket på tyget och kan till och med förvärra fläcken. Dutta i stället med en ren, vit trasa och arbeta utifrån och in på fläcken. Ju tidigare du börjar desto bättre.

4. Använda för mycket tvättmedel
Mer tvättmedel gör inte automatiskt att kläderna blir renare. Däremot kan du får irriterad hud av medel som inte sköljs bort och fastnar i dina kläder, under kragar eller i veck. Testa i stället med hälften av rekommenderad dos och öka successivt vid behov.

5. Tvätta med öppna dragkedjor
Stäng alltid dragkedjan på dina plagg så att den inte fastnar i och förstör andra kläder.

Missa inte: 10 mysiga plagg för lata dagar

6. Låta knapparna vara knäppta
Många tänker att skjortor och koftor ska knäppas för att hålla formen i tvättmaskinen, men risken är i stället att de slits av. Knäpp upp allt.

7. Använda sköljmedel fel
Sköljmedel gör att små plastpartiklar binder fukt i plaggen för att de ska kännas mjuka, men det gör också att handduken absorberar fukt sämre. Om din handduk luktar illa är det bättre att tvätta den i hög värme och ta ur den direkt efter avslutat program. Tränings- och funktionskläder i olika elastiska material mår inte heller bra av att tvättas med sköljmedel. Då tappar de förmågan att leda bort fukten ur kläderna, vilket ofta hela anledningen till att köpa dem.

8. Proppa tvättmaskinen full
Visst, det kan kännas jobbigt att behöva ta ännu ett varv till tvättstugan, men om du stoppar maskinen helt full kommer du förmodligen behöva tvätta om allting, eftersom maskinen inte kan göra sitt jobb när den är överfull.

9. Packa torktumlaren för hårt
Inte heller torktumlaren bör packas för hårt om du vill att kläderna ska torka. Här riskerar du också att de blir alldeles skrynkliga om du inte lämnar lite utrymme kvar i trumman.

10. Strunta i att tvätta tvättmaskinen
Jo, det stämmer: Du bör även se till att själva maskinen som ska göra dina kläder rena också är ren. Allt från fibrer till olika medel och hudceller samlas i maskinen, som mår bra av en sköljning med bara tvättmedel då och då.


AV JOEL LINDE

Källor: Huffington post & CNN

 

Missa inte att läsa:

Så håller du kläderna vackert vita
Experternas tvättråd för jeans
Därför ska du inte bädda sängen

Mest läst