Det bästa säsongslösa modet - plagg som funkar året runt
0:22

Efter reklamen: Det bästa säsongslösa modet - plagg som funkar året runt

(0:22)

Slå på ljud

För exakt fem år sedan, hösten 2018, öppnade juvel- och klockhuset Cartier sin allra första butik i Norden – på Smålandsgatan 8 i centrala Stockholm. Den drygt 200 kvadratmeter stora flaggskeppsbutiken innehåller Cartiers hela koncept och har fokus på smycken, klockor och juveler.

Den anrika juvelerar-firman Cartier grundades i Paris 1847 av Louis François Cartier och erbjuder exklusiva armbandsur, smycken, parfymer och pennor. Cartier har, sedan tidigare, filialer i bland annat New York och London.

Cartier har, under årens lopp blivit känt för sina moderna klassiker, ständigt är aktuella i sitt formspråk och faktiskt minst lika heta nu som då de designades – för 100 år sedan. Lyx – och hållbarhet – så det förslår!

Men det finns en accessoar som många Cartier-älskare gillar lite extra. Vilken? Klockan Tank. Den är faktiskt den allra mest googlade klockan på internet.

Höstens stora trendfärg – här är nyansen som gäller framöver

Historien bakom Cartiers klocka Tank

Klockan Tank skapades 1917 av Louis Cartier (alltså mitt under första världskriget) och är inspirerad av Renaults då nya stridsvagnar. Många kända personer har burit klockan, exempelvis Jackie Kennedy, prinsessan Diana, Michelle Obama, Andy Warhol och Clark Gable.

Populariteten för ”Tanken” förblir stabil, år efter år, tack vare klockans tidlösa siluett, art deco-design och det faktum att den är så oerhört bärbar. Cartiers Tank går att matcha med allt. Tänk bara hur snygg den är med en vit skjorta, ett par jeans, loafers och en snygg kavaj. Eller varför inte till en mjuk kashmirtröja och ett par sköna slacks och sneakers? Eller till den lilla svarta!

Sedan lanseringen har Cartiers Tank omarbetats många gånger om, med flera underkollektioner som härrör från den första modell.

Som sagt så älskar stjärnorna denna klocka från Cartier. När Andy Warhol tillfrågades om varför han bar den så sa han, kort och gott:

– Jag bär inte en den här klockan för att den ska berätta för mig vilken tid det är. Jag bär en Tank eftersom det är klockan man SKA bära.

Även Meghan Markle, prins Harrys hustru, har en Tank. Eller två närmare bestämt. Meghan har setts med ”Tanken” som tillhörde hennes bortgångna svärmor, prinsessan Diana – klockan sågs ofta på Dianas handled på 1990-talet. Men detta är, som sagt, den andra Tank-klocka som Meghan äger; hon köpte sig själv en tvåfärgad Tank när hon fick reda på att succéserien Suits hade förnyats för en tredje säsong, en klocka som hon hade graverat med To M.M. from M.M. Liksom många som köper klockan planerar Meghan att ge den vidare till sin dotter, eftersom dess diskreta elegans utan ansträngning är så tidlös och överskrider generationer... I och med dess tidlöshet är klockan från Cartier en säker investering. Om den tas om hand så håller den länge och har ett bra värde också på andrahandsmarknaden.

Mest läst