1. Du tar inte med dig en tygpåse

I de flesta butiker kostar påsarna några kronor i dag. Ta med en egen tygpåse för att spara på både plånboken och miljön!

2. Du luras av reaskyltar och märken

Billigt är inte alltid bra. Låt dig inte luras av reor, utan fundera över om det är plagget du vill ha eller om det egentligen är det förmånliga priset som lockar dig? Märkesblindheten liknar den blindhet som uppstår vid reor. Köp inte något enbart för märkets skull – skulle du fortfarande vilja ha plagget om det kom från en billigare kedja?

3. Du tänker inte praktiskt

Shoppar du för livet du drömmer om eller för livet du har? Om du bor i Sverige större delen av året bör din garderob innehålla fler stickade tröjor, jackor och långbyxor än shorts, badkläder och tunna klänningar.

4. Du kollar inte upp materialet

Vad plagget är gjort av påverkar dess kvalitet, livslängd och hur användbart det är. En blus i polyester som gör håret elektriskt och klistrar sig runt kroppen är kanske inte det du var ute efter inför den eleganta middagsbjudningen under vinterhalvåret?

Läs även: 5 vanliga misstag när du köper behå – så undviker du dem!

5. Du är dåligt klädd inför shoppingrundan

Tänk på att klä dig i plagg som passar det du ska prova. Om du är på jakt efter ett par jeans passar det kanske bättre med en stickad tröja än en klänning? Även underkläderna spelar en roll för hur du uppfattar ett plagg. Bär en behå som funkar med de flesta plagg och ta på dig ett par ljusa trosor utan söm.

6. Du kollar inte upp villkor och priser

Jämför priser om samma eller liknande produkter säljs i flera affärer. Andra villkor och kostnader som du bör jämföra och ha koll på innan du handlar är retur, frakt och eventuell tull om du beställer från utlandet.

7. Du glömmer att returnera

Om du köper ett plagg, men inser att du inte kommer använda det gäller det att komma ihåg att lämna tillbaka det. Låt inte plagget bli hängande i garderoben och klipp inte av prislappen innan du provat plagget en gång extra.

8. Du shoppar mer än du vill

Fastnar du ofta för erbjudanden om fri frakt eller rabatt vid köp över en viss summa? Om du bara behöver ett plagg ska du inte köpa fler för att ”spara” pengar – sanningen är att du endast spenderar mer.

Läs även: Fynda rätt på Black Friday – butikerna att hålla koll på 

9. Du köper plagg och accessoarer som är ”nästan” rätt

Köper du skorna som är fina, men som du redan i butiken känner att du kommer behöva ”gå in” en hel del? Tröjan vars passform är lite konstig, men som ändå är ”lite fin”? Smycket som gör dig glad för stunden, men som kommer bli liggandes oanvänt i en låda? Köp bara plagg som du verkligen gillar och vill bära dag ut och dag in.

10. Du tänker inte efter före

När du shoppar ekonomiskt behöver du en lista och en budget. För att shoppa en hållbar garderob behöver du även reflektera över vad som passar dig och din livsstil. Det går att anamma tillfälliga trender, men det gäller att inte bara tänka kortsiktigt från trend till trend.

11. Du lyssnar på vänner och säljare

Att lyssna på vänner och säljare är tudelat. Säljare har främst en uppgift: att sälja. Om du är tveksam till plagget ska du inte lyssna på säljaren som visst menar att det är helt rätt för dig. Samtidigt kan en säljare vara till stor hjälp när du är osäker och behöver tips från en kunnig person. Vänner å sin sida kan komma med ärliga ord även om du gillar något, men samtidigt gäller det att du ska kunna stå på dig om du och dina vänner tycker olika.

Läs också: Guide: Så tar du hand om dina plagg i kashmir

Foto: Mary Evans/IBL

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: