Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Här är 12 strikta skönhets- och modekrav för kungligheterna

01 jul, 2021 
AvAnnika Norman
FotografTT
Att det finns regler inom det brittiska Kungahuset visste du säker redan, men har du koll på vilka de är? Vi listar 12 kungliga regler som du kanske inte visste fanns.
Annons
Kungliga sommarfrisyrer att inspireras avBrand logo
Kungliga sommarfrisyrer att inspireras av

Att läsa om kungligheter är spännande eftersom det är så långt bort från hur de flesta av oss lever våra liv. Att få skosnörena strukna eller att inte få ta sig ytterkläderna hur varmt det än må vara, är inget “vi vanliga” behöver tänka på. Att leva inom det Brittiska kungahuset innebär såklart en hel del frihet och möjligheter men självklart finns det regler. Här är några av dem. Vad säger du? Kommer du införa någon hemma hos dig?

1. Tiaror får endast bäras av brudar och gifta kvinnor

Meghan Markle i tiara och slöja på sin bröllopsdag.
Meghan Markle bar tiara för första gången på sin bröllopsdag. Foto: TT

Tiaran står för att en kvinna lämnar “singellivet” och blir en traditionell fru. Trots att tiderna förändras finns regeln kvar. Meghan Markle bar en tiara första gången på sin bröllopsdag.

Annons

2. Skippa färgglatt nagellack

Kate Middleton i neutrala naglar.
Kate Middleton kör helst neutrala naglar utan lack. Foto: TT

Naglarna ska vara neutrala och Drottning Elizabeth har målat naglarna med samma ljusa rosa sedan 1989. Kate Middleton använder sällan nagellack och Meghan Markle målade endast naglarna i diskreta och naturliga toner från dagen hon förlovade sig med Harry.

3. Pojkar får inte bära långbyxor

Prins George i shorts och knästrumpor. Fotograferad tillsammans med sin mamma Kate, pappa William och lillasyster Charlotte.
I år fyller prins George 8 år och får därmed byta shorts mot långbyxor. Foto: TT

Under 1500-talet och en lång tid framåt behövde pojkar under 8 år bära klänning vilket kanske inte låter så omodernt egentligen... Idag får dock pojkar även bära shorts. Långbyxor får de dock använda först efter 8 års ålder.

Annons

4. Inga kilklackar när Drottningen är med

Kate Middleton i kilklackar och en ljusrosa klänning.
Kate gillar kilklackar, tyvärr gör inte drottningen det… Foto: TT

Då Drottning Elizabeth inte är ett fan av kilklackar undviker familjen att bära klackmodellen när hon är i närheten. Skor överlag är en viktig del inom Kungahuset. Då de ofta är långa dagar i klackar köper man ofta för stora skor och lägger in speciella inlägg som är mjuka och sköna. Kates sägs gilla ett märke som heter “Alice bow” som gör sulor i äkta italienskt läder.

5. Ha koll på urringning och kjollinning

Prinsessan Diana i en röd och vit dräkt utan urringning.
Prinsessan Diana bar inte urringat så länge hon var gift med Prins Charles. Foto: TT

Att visa urringning och för mycket ben är ett big no, no inom Kungahuset. Ingen urringning får vara för avslöjande och ingen klänning eller kjol för kort!

Annons

6. Drottningen måste ha färgglada kläder

Drottning Elizabeth i klarblå dräkt med rock hatt med blåvita fjädrar i.
Drottning Elizabeth drar blickarna till sig i en knallblå dräkt. Foto: TT

Neutrala naglar men desto färggrannare kläder! Drottning Elizabeth ska synas i sina kläder och väcka uppmärksamhet, har man varit i närheten av drottningen så ska man lägga märke till henne.

7. Hattar och huvudbonader är ett måste, men inte efter 18.00

Meghan Markle i stor hatt i vitt och svart.
Meghan Markle förmodligen fotograferad innan klockan 18.00… Foto: TT

Den här regeln har det slarvats med en del och nu bärs hattar och huvudbonader mest vid formella tillställningar då det är ett måste. Efter klockan 18.00 byter dock kungligheterna in sina hattar mot tiaror eller kronor. Om de inte är ogifta förstås (se regel nummer 1)

Annons

8. Ha en helsvart outfit redo när det behövs.

Camilla Parker Bowles i helsvart och munskydd på Prins Philips begravning.
Camilla Parker Bowles i helsvart på Prins Philips begravning. Foto: TT

Att bära helsvart när det inte rör sig om sig om sorgperiod, begravning eller Remembrance Day är inte okej. Däremot behöver man han en svart outfit redo om det skulle behövas. När kungligheterna reser har de med sig en helsvart outfit om någon i familjen skulle avlida under resan… Drottning Elizabeth hade med sig en helsvart klädsel till Kenya där hon befann sig då hennes far avled.

9. Rocken måsten sitta på

Meghan Markle i lila och röd outfit med en röd rock över lila klänning och röda pumps.
Meghan Markles rock är en del av outfiten och får sitta på hela dagen.

En kunglighet får inte ta av sig sin ytterrock inför andra människor då det anses vara väldigt “unladylike”. Rocken ska alltså sitta på oavsett hur varmt det blir under dagen, phu!

Annons

10. Ta kläderna dit man kommer

Kate Middleton i kläder av en Indisk designer under sitt besök i Mumbai. Kate bär mönstrad klänning i rött och turkost samt ett långt blomhalsband runt halsen.
Kate Middleton i Mumbai, klädd i indisk design. Foto: TT

När kungligheterna reser utomlands ska de bära plagg som symboliserar nationen i fråga. Det kan handla om färger, emblem eller kläder designade av lokala designers. När Kate Middleton besökte Indien bar hon kläder från en inhemsk designer vilket fick designerns hemsida att crasha.

11. Hår och makeup måste alltid vara naturlig och ordentlig

Kate Middleton i cremefärgad klänning med hatt och håret har hon i en prydlig knut i nacken.
Kate Middleton i motsatsen till “messy bun”. Foto: TT

Att haka på hårtrender som ombre, “messy buns” eller färga sitt hår i olika utmärkande nyanser är inget som kungligheterna har möjlighet att göra. Det ska vara naturligt, prydligt och fint.

Annons

12. Skorna måste vara hela och rena

Prins Charles och Camilla Parker Bowls. Charles har svarta finskor på fötterna.
Prins Charles i välpolerade finskor (med strukna skosnören…) Foto: TT

Glöm slitna sneakers, är du inom den kungliga sfären måste skorna se ut som nya! Det ryktas om att Prins Charles gillar sina skosnören strukna. Om han stryker dem själv förtäljer inte historien.

Annons