Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

25 år gamla väskan är hetare än någonsin – här är historien bakom

06 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Den såg dagens ljus 1997. Nu gör Fendis baguette bag comeback i modesammanhang. Här är 2023 års trendigaste väska.
Annons
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagageBrand logo
Fem favoriter från Femina: Resa med handbagage

Modevärlden har sett många ikoniska väskor lanseras genom åren: Hermès Birkin-väska , Lady Dior, Guccis Jackie, Chanel 2.55... Många är de väskor som förändrat modehusen, och dess kunders garderober, för evigt. En av dessa accessoarer är den väska vi ska titta lite närmare på i dag. Vilken? Fendi-baguetten. Fendi baguette bag har funnits i 26 år nu, den såg dagens ljus 1997. Den har hängt med i alla år, men inte alltid varit så trendig. I dag 2023 är den dock hetare än någonsin. Minst lika het som i slutet av 1990-talet, då det begav sig. Fendis klassiska baguette är, återigen, en it-bag att räkna med.

Annons

Historien bakom Fendis baguetteväska

Men låt oss ta upp lite modehistoria... Den berömda väskan skapades av Silvia Venturini Fendi 1997, barnbarn till Fendi House-grundarna Adele och Edoardo Fendi och creative director of accessories vid den tidpunkt då Karl Lagerfeld var konstnärlig ledare för modehuset.

Vet du varför den kallas baguette? Om du tror att det har något med det franska brödet att göra, då har du inte fel! Inte alls faktiskt! Silvia Venturini Fendi var inspirerad av parisiska kvinnor som, enkelt och chict, bar baguettebrödet i famnen, eller under armen... Så ja, hon designade väskan så att den kunde bäras lika bekvämt som ett bröd. Praktiskt, minst sagt!

Annons

Standardbaguetten mäter 26 x 14 centimeter, den är längre än den är hög så den är perfekt att bära just under armen. Med tiden har den utvecklats till olika storlekar – mini, small, medium och large. Det finns också i versionen Pico, som är som en juvel som ska hängas på väskan.

Lanseringen av väskan var ett avgörande ögonblick i Fendis historia, eftersom 90-talet var den tid då märket precis börjat tillverka handväskor... Traditionellt hade märket annars förknippats med päls (som moderniserades under ledning av Karl Lagerfeld med hans första couture-pälskollektion som släpptes 1966), ready-to-wear med den första kollektionen 1977, skor 1978 och så dofter på 1980-talet. Tack vare Fendi-baguetten blev det italienska modehuset också förknippat med handväskor.

Annons

Fick sitt genomslag tack vare Sex & The City

Även om den inte fick omedelbar popularitet, så sålde baguetten under sitt debutår i över 100 000 ex! Framgången beror till stor del på Sarah Jessica Parker som spelade Carrie Bradshaw i serien Sex & The City på HBO (sändes första gången 1998). Kanske minns du Carries berömda replik:

– It's not a bag, it's a baguette!

Annons

Hon dök upp flera gånger i serien med baguetten och gjorde den till en populär måste-ha accessoar.

Sedan den släpptes 1997 har Fendis baguette bag kommit ut i över 1 000 varianter: i canvas, läder, paljetter och olika tyger. Baguetten finns i otaliga färger och mönster. Baguetteväskan är fortfarande ett toppval för alla fashionistas och kändisar världen över, som Gigi Hadid, Rihanna och Paris Hilton – bara för att nämna några. Silvia Venturini Fendis ord är lika aktuella i dag som då, för 25 år sedan. Väskan har ”sin egen personlighet och sin egen identitet, det är en liten sexig väska!”, har hon slagit fast. ”Baguetten är som en bästa vän som aldrig lämnar din sida”.

Annons