5 snackisar från veckan som gått
1:14

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:14)

Slå på ljud

Den 23 december förra året, en dag innan julafton, somnade den amerikanska journalisten och författaren Joan Didion in i sitt hem i New York, 87 år gammal. Joan Didion var en av de allra största. I många, många år skrev hon reportage och essäer i många prestigefyllda publikationer: Vogue, Life, Esquire, The New York Times och The Saturday Evening Post, bland annat. Det stora genombrottet för Joan kom under 60-talet med essäsamlingen Slouching towards Bethlehem om hippiekulturen i Kalifornien.

Joan Didon var, tillsammans med herrar som Tom Wolfe, Hunter S. Thompson och Norman Mailer, en slags pionjär för new journalism, ett nytt, mer subjektivt och litterärt sätt att skriva reportage, som kom till under 1960-talet och slog stort under 1970-talet.

Alicia Vikanders svenska skönhetshemlighet – kostar 25 kronor

Skrev böcker om makens och dotterns död

Joan Didion föddes den 5 december 1934 i Sacramento, Kalifornien. 30 år gammal gifte hon sig med John Gregory Dunne och paret adopterade ett barn, lilla Quintana. Sitt internationella break fick Joan Didion med två böcker om just maken, och dottern. Ett år av magiskt tänkande samt Blå Skymning. Böckerna är skrivna 2005 och 2011 och handlar om förlusten av maken, och dottern som båda gick bort inom loppet av 20 månaders tid.

Joan Didion, 1979.

AP

Livet förändras snabbt. Livet förändras på ett ögonblick. Man sätter sig ner för att äta middag och livet som man känner det tar slut.

De ovan citerade meningarna inleder Joan Didions Ett år av magiskt tänkande.

– En anledning till att vi är så rädda för att dö är att vi oroar oss för hur de som blir kvar ska klara sig när vi är borta. Men jag lämnar ingen kvar, säger Joan Didion sorgset, intervjuad i Netflix-dokumentären Joan Didion: The Center Will Not Hold.

Joan Didions packningslista

Joan Didions citat om att skriva har blivit en klassiker. Joan menar att: we tell ourselves stories in order to live. Kanske är det så. Klart är, i alla fall, att Joan Didion skrev under hela sitt liv. Att hon reste USA runt för att göra det. I många år hade hon så många resdagar att hon tejpade upp en packlista på insidan av garderobsdörren. Så att den alltid skulle finnas till hands, för att göra packandet enkelt, inför alla resor. Och faktum är att listan håller än i dag, trots att den skrev under 1970-talet. Vi kan inspireras av den när vi packar våra väskor. Visst kan den behöva lite modifiering, beroende på var i världen vi ska åka. Men i stort kan det fungera som en bra grund. Listan, som publicerades i boken The White Album, lyder som följer:

Joan Didion i sitt hem i New York.

Kathy Willens

TO PACK AND WEAR:

2 skirts

2 jerseys or leotards

1 pullover sweater

2 pair shoes

stockings

bra

nightgown

robe

Joan Didion var en stilikon för många kvinnor. Inte minst efter att hon blivit modell, på ålderns höst. 2015 frontade hon en kampanj för Celine.

FRED R. CONRAD

slippers

cigarettes

bourbon

bag with: shampoo

toothbrush and paste

Basis soap

razor

deodorant

aspirin

prescriptions

Tampax

face cream

powder

baby oil

TO CARRY:

mohair throw

typewriter

2 legal pads and pens

files

house key

Det är allt! Kort sagt: packa lätt. Less is more! Både då det kommer till kläder och necessär. En snabb översättning: 2 kjolar, 2 tunnare tröjor, 1 tjockare tröja, 2 par skor, strumpor, behå, nattlinne, morgonrock, tofflor, cigaretter bourbon, en påse med: schampo, tandborste, tvål, rakhyvel, deodorant, aspirin, recept, Tampax, ansiktskräm, puder, babyolja samt sjal i mohair, skrivmaskin, 2 block och pennor, filer, husnyckel. Huruvida det är viktigt att ta med cigaretter och sprit lämnar vi dock osagt. Och listan kan förstås modifieras efter behov, tycke och smak. Skrivmaskin är det ju inte så många som använder, i dag. Den kan ju bytas ut mot en dator. Och blocken mot en mobiltelefon. Men i stort funkar den – 43 år efter att den skrevs, det tycker till och med modemagasinet Vogue.

Mest läst