Visste du att 80 procent av alla kvinnor har fel storlek på sin behå? Majoriteten väljer oftast en behå med för stor omkrets och för små kupor.

De flesta kvinnor har även olika storlek på sina två bröst, men anpassar sällan axelbanden efter varje bröst utan försöker i stället justera spännena så att de blir lika.

Att välja rätt behå är viktigt för att undvika besvär som stickningar, domningar, rygg- och nackvärk samt dålig hållning.

Läs även: Lär dig upptäcka bröstcancer – se nya instruktionsfilmen

Här är 5 knep för att hitta rätt storlek:

1. För rätt storlek på behåns omkretsband – mät omkretsen strax under din byst med måttband och dra sedan ifrån 5-10 centimeter. Detta eftersom omkretsbandet töjer sig cirka 7 centimeter vid användning.

2. När du väljer kupa ska du tänka precis tvärtom – här är det bättre att välja större. Ingen hud ska välla ut ur kupan. Kanten ska ligga slätt mot bröstet.

3. Tänk på att det är omkretsbandet som ska hålla bysten uppe – inte axelbanden. Den perfekta behån sitter på plats även om du drar ner båda axelbanden. Testa och se.

Läs även: Bild av ”oanständig” kvinna blir viral – och vi förstår varför

4. Köp en dyrare behå i en specialiserad underklädesbutik och ta sedan med dig den som måttstock när du köper andra, billigare varianter.

5. För att behån ska behålla sin storlek och passform ska du tvätta den i 30 grader handtvätt, utan sköljmedel, och låta den hängtorka. Varmare vatten gör din vita behå grå och sköljmedlet gör att den tappar formen.

Text: Margaretha Malmgren

Artikeln publicerades ursprungligen på vår systertidning Allas.

Mer från Allas: 7 saker som dina bröst avslöjar om din hälsa

Utvald läsning

Femina