Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

54 år gamla armbandet är världens mest populära – historien bakom kontroversiella smycket

28 dec, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Cartiers Love Bracelet har nära 60 år på nacken men är populärare än någonsin. Femina berättar historien bakom smycket.
Annons
Kungligheternas vackra förlovningsringar – historien bakomBrand logo
Kungligheternas vackra förlovningsringar – historien bakom

Kungligheter älskar det. Kändisar likaså. Dessutom står armbandet på oändligt många önskelistor, också hos oss ”vanliga” dödliga. Vad vi talar om? Cartiers ikoniska Love Bracelet. Armbandet är världens mest googlade smycke. Och ja, vi förstår varför. Det är verkligen magnifikt, om än en smula kontroversiellt.

Historien bakom armbandet är både spännande och fin (men kanske också en smula omodern i dagens samhälle!). Den lyder som följer: 1969 skapade den italiensk-amerikanske designern Aldo Cipullo ett armband åt Cartier, armbandet som fått namnet Love Bracelet.

Annons

Love Bracelet symboliserar den eviga kärleken

Inspirationen kommer från det medeltida kyskhetsbältet, komplett med lås och allt! Och har man väl satt på sig armbandet sitter det där med hjälp av en låskonstruktion som består av skruvar som man bara får upp med en tillhörande skruvmejsel. Skruvmejseln ska ens partner ha. Det krävs, med andra ord, två personer för att öppna armbandet. Det hela ska symbolisera den eviga kärleken.

Över 50 år efter att det först såg dagens ljus är armbandet lika populärt (om inte mer). De sitter på mängder av kvinnors handleder. Det sägs exempelvis att armbandet är så poppis i USA att sjukhusen har mini-skruvmejslar på avdelningarna, ifall de skulle behöva ta bort armbandet i en nödsituation.

Annons

Kändisarna som bär Love Bracelet

Men, vad är då hemligheten bakom smyckets framgång? Allt beror på designen, enligt Pierre Rainero, chef på Cartier.

– Love-armbandet har gjort succé över hela världen tack vare kombinationen av design och symbolik, förklarar han.

– Kärleksarmbandet har blivit en permanent stapelvara i modern stil.

Men, vilka bär då detta armband? När Love-armbandet först kom ut gav Cartier det till några av världens mest kända par: hertigen och hertiginnan av Windsor, Elizabeth Taylor och Richard Burton, Ali MacGraw och Steve McQueen samt Sophia Loren och Carlo Ponti.

Annons

Nuförtiden ses Love-armbandet på många kända kändisar, hertigen och hertiginnan av Sussex, Harry och Meghan, syntes exempelvis med matchande Love-armband på omslaget till TIME Magazine 2020. Andra kända ansikten som synts i armbandet är Katie Holmes, Angelina Jolie, Pippa Middleton, Jennifer Aniston och Scarlett Johansson. Svenska drottning Silvia och prinsessan Madeleine bär också smycket.

Men, smakar det så kostar det. Och kostar, det gör Love Bracelet. Armbandet går loss på cirka 60-100 000 kronor.

Annons