Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024

6 färgkombinationer som får din stil att se mer exklusiv ut

30 maj, 2022 
En stil som ser exklusiv ut behöver inte kosta skjortan. Men det gäller att göra rätt från grunden, och färgvalet kan vara avgörande när det gäller att få till den där lyxiga känslan. Här listar vi de färgkombinationer som får din stil att se lite extra exklusiv ut. Dessutom får du veta vilka färgkombinationer som inte funkar!
Annons
Grammis Galan 2022 - se bästa looksen på röda mattanBrand logo
Grammis Galan 2022 - se bästa looksen på röda mattan

Det är lätt att tro att man får en mer exklusiv stil ju fler lyxiga detaljer man adderar. Men det är inte prislappen som avgör om stilen ser lyxig ut eller inte. Ofta är det istället det enkla och okonstlade som brukar ge det mest sofistikerade intrycket. Och valet av färger kan vara helt avgörande. Medan vissa nyanser gifter sig direkt och gör att man genast ser välmatchad och stilfull ut, kan andra toner skära sig och ge en stil som ser ansträngd ut och som upplevs som allt annat än exklusiv. Så vilka färger passar egentligen bäst ihop? Och vilka av dem ger dessutom det där lyxiga intrycket? Här listar vi de bästa färgkombinationerna när du vill få stilen att kännas extra elegant – och det innefattar såväl nedtonade basfärger som riktigt klatschiga kulörer.

Annons

Brunt och beige

Brunt och beige är nedtonade färger som inte gör särskilt mycket väsen av sig. Vissa kanske till och med tycker att de känns lite trista. Men när de kombineras tillsammans skapar de genast en välmatchad och elegant känsla. Adderar du dessutom några smycken i guld, som går väldigt bra ihop med beige och brunt, så kommer det att lyfta stilen ytterligare och få din klädsel att kännas superlyxig.

Olivia Palermo i exklusiv look iklädd beige och brunt.
Stilsäkra Olivia Palermo är elegant klädd i beige och brunt.
Beige, brunt och guldsmycken ger en exklusiv känsla.
Guldsmycken passar extra bra ihop med beige och brunt.
Annons
Gala Gonzalez är elegant klädd i brunt och beige.
Gala Gonzalez matchar brun kostym med beige väska på ett stilfullt sätt.

Marinblått och vitt

Marinblått och vitt är en klassisk färgkombination som alltid fungerar, oavsett stil och tillfälle. Antingen satsar du på den traditionella marina stilen i blå- och vitrandigt, eller så väljer du en marinblå klädsel och matchar med vit väska eller tvärtom. Eftersom det är så pass tidlösa toner kommer du dessutom att kunna använda plaggen om och om igen utan att tröttna.

Marinblå klädsel som matchas med vit väska.
En elegant färgkombination i form av marinblå klädsel och vit väska.
Annons
Marinblå kavaj i kombination med klassisk vit t-shirt.
Marinblått och vitt är en tidlös färgkombination som du aldrig kommer att tröttna på.

Rött och svart

Rött och svart är även det en klassisk men något djärvare färgkombination. Vill du göra ett avtryck låter du rött utgöra den dominerande delen av klädseln. Men kombinationen av rött och svart kan även vara i form av en svart klädsel som matchas med klarröda läppar. Mer klassiskt och elegant än så blir det knappast!

Gala Gonzalez visar att rött och svart är en stilfull färgkombination.
Rött och svart är en elegant men något djärvare färgkombination.
Annons
En helsvart klädsel matchas med rött läppstift i en klassisk och elegant stil.
Få saker ger en så elegant känsla som svart klädsel och röda läppar.
Olivia Palermo i klarröd kostym som kombinerats med svart tröja.
Gör ett avtryck genom att låta det röda utgöra den dominerande färgen.

Khakigrönt och brunt

Alla jordiga toner passar väldigt bra ihop, och khakigrönt och brunt är inget undantag. Genom att matcha de två nyanserna tillsammans får du en stil som känns välmatchad, elegant och som dessutom är väldigt behaglig att vila ögat på.

Khakigrönt och brunt är två färger som passar bra tillsammans.
En stilfull färgkombination i form av khakigrön klänning och brun väska.
Annons
Khakigrön poloklänning matchat med bruna läderstövlar.
Alla jordiga toner passar bra ihop.

Svart och vitt

Det är svårt att hitta en färgkombination som är så tidlös som svart och vitt, och som på köpet ger en stil som garanterat andas lyx och elegans. Den här monokroma färgkombon passar dessutom perfekt nu till sommaren då du kan frossa i vita klänningar eller linneskjortor och matcha med svarta accessoarer.

Svart och vitt är en klassisk färgkombination som ger en exklusiv känsla.
Svart och vitt är ett säkert kort och ger dessutom en elegant känsla.
Vit topp matchas med svarta byxor och svarta accessoarer.
Svart och vitt funkar för alla stilar och vid alla tillfällen.
Skådespelaren Rosamund Pike är stilfullt klädd i svart och vitt.
Rosamund Pike visar att svart och vitt är en riktigt stilfull kombination.
Annons

Lila och grönt

För dig som tycker om att bära mycket färg avslutar vi med två härligt färgsprakande kulörer som går oväntat bra ihop, nämligen grönt och lila. Medan exempelvis grönt och rött är en svårburen färgkombination ger istället grönt och lila en mycket mer behaglig och sofistikerad känsla – perfekt för dig som tycker om att synas i starka färger men ändå vill se välmatchad ut.

Annons
Yoyo Cao iklädd snygg kombination av grönt och lila.
Lila och grönt är två färgsprakande kulörer som går oväntat bra ihop.
Nina Sandbech i färgstark outfit bestående av lila och grönt.
Nina Sandbech bär en snygg kombination av lila och grönt.

Färgkombinationer du bör undvika

Medan vissa färger gifter sig direkt är andra färgkombinationer betydligt mer svårburna. Och att få en stil att kännas elegant och lyxig när man är klädd i två färger som skär sig är svårt, för att inte säga omöjligt. Så bara genom att undvika vissa färgkombinationer har du kommit en bra bit på vägen. Därför listar vi här tre kombinationer som är minst sagt svårburna, och som knappast kommer att göra att din stil känns mer exklusiv.

Annons

Blått och gult

Heja Sverige? Blått och gult är helt enkelt en riktigt svårburen kombination. Det skulle kunna funka i form av en pudrig pastellblå och en ljus solgul nyans, men i övrigt så är detta en färgkombo som du gör säkrast i att undvika.

Blått och gult är en svårburen färgkombination.
Blått och gult är en svårburen färgkombination.

Grönt och rött

Grönt och rött befinner sig på motsatta sidor av färgspektrumet och ger inte en särskilt behaglig känsla att se på. Åtminstone inte om du väljer klargrönt och klarrött som ju mest påminner juletider. Det handlar helt enkelt om hur vi människor instinktivt uppfattar färger ur ett sociokulturellt perspektiv. Satsa i så fall på mer nedtonade nyanser som vinrött i kombination med mossgrönt.

Annons
Grönt och rött är en färgkombination du bör undvika.
Rött och grönt för tankarna till juletider.

Turkost och vinrött

Turkost är en svårmatchad färg, så om du vill vara på den säkra sidan är det allra enklast att bära den tillsammans med svart eller vitt. En klar turkos nyans är helt enkelt svårt att få snyggt ihop med en murrig färg såsom vinrött.

Turkost och vinrött passar inte särskilt bra ihop.
Turkost och vinrött är svårmatchat.
Annons