Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

68 år gamla väskan står på allas önskelistor – historien bakom klassikern

19 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Vem drömmer inte om en Chanel? En quiltad och älskad väskklassiker som aldrig går ur tiden. Femina berättar historien om Chanels 2.55.
Annons
5 smarta tips på hur du packar semesterväskanBrand logo
5 smarta tips på hur du packar semesterväskan

Det finns väskor.... och så finns det Chanelväskor. Den quiltade klassikern är lika modern och älskad nu i dag, 2023, som då den lanserades för snart 70 år sedan!

Februari 1955 var en viktig månad för världens mode. Anledningen? Det var nämligen då som Gabrielle 'Coco' Chanel introducerade en mycket speciell väska, en som skulle bli en varaktig ikon för varumärket. 68 år senare fortsätter 2.55 – uppkallad efter sin födelsemånad och år – att fånga allas blickar. Väskan står på mångas önskelistor – trots dess exponentiellt stigande pris. Av denna anledning, priset alltså, är Chanels väska också ett av de mest svårfångade modeköpen. En investering, minst sagt. Men vi ska återkomma till det...

Annons

I dag ses Chanel 2.55 knappast som något radikalt, men då, 1929, hade något liknande aldrig setts. Traditionellt hade damväskor designats för att bäras med ett övre handtag, eller som en clutch. Chanels tillägg av en axelrem (inspirerad av de remmar som fanns på soldatväskor) var både något trotsig och något praktisk, vilket resulterade i att bäraren kunde ha en väska och samtidigt också röra sig utan begränsningar (eller helt enkelt kunna stoppa händerna i fickorna, som designern själv tyckte om att göra).

Annons

Hemliga detaljerna på Chanels klassiska väska

Själva väskan var, och är, rektangulär till formen och klädd i mjukt lammskinn, ett material som tidigare, innan Chanel skapade väskan, var reserverat för tillverkning av handskar. Den fästes, vid stängning, via ett diskret vridlås, döpt till ”Mademoiselle” för att hedra Chanels ogifta status. Faktum är att praktiskt taget varje element representerade någon aspekt av Gabrielle Chanels liv. Quiltningen, exempelvis, var inspirerad av ridrockar, överdrag och sadelfiltar... Designern hade älskat ridning och kapplöpning ända sedan hon introducerades för det på 1910-talet av Étienne Balsan, en förmögen textilarvinge och ridentusiast.

Annons

Vissa antar också att den diamantformade sömmen i quiltningen var Chanels nick till de målade glasfönstren i klostret i Aubazines barnhem (där hon tillbringade sina första år), väskans vinröda foder hade dessutom samma färg som klosteruniformerna, och kedjan liknade nyckelkedjorna som bars av Aubazines vaktmästare. Mest anmärkningsvärt var att 2.55:an hade en hemlig ficka gömd inuti, enligt uppgift utformad för diskret förvaring av kärleksbrev. Chanel saknade förvisso aldrig älskare (och, antar man, kärleksbrev)... Hon rapporteras ha haft romanser med kompositören Igor Stravinsky, konstnären Salvador Dalí, storhertig Dmitri Pavlovich av Ryssland och Arthur 'Boy' Capel.

Annons

Skillnaden mellan 2.55 och Chanels Flap bag

Väskan 2.55 förväxlas ofta med Chanels klassiska Flap bag (på senare tid även känd som 11.12, efter väskans stilkodnummer), som introducerades 1983 av Karl Lagerfeld – som en hyllning till originalet. I motsats till 2.55:ans nästan logolösa lock och helmetallkedja, fästs Flapväskan via en CC-stängning, och dess kedjerem sammanflätad med läder.

Mängder av kända ansikten har, under åren, fallit som furor för Chanels klassiska väska. Bland fansen märks Kate Moss, Penelope Cruz, Janelle Monae, Katie Holmes, Apple Martin och Alessandra Ambrosio – bland andra.

Och ja, priset då? Chanels väskor ÄR en investering. Priset stiger för varje år. Och de är dyra – även på andrahandsmarknaden. Enligt auktionshuset Sothebys såldes 2.55:an, då den kom, för cirka 2 000 kronor. I dag kostar väskan mer än 110 000 kronor – en ökning med 200 procent, sedan 2016.

Källa: Harpers Bazaar

Annons