Visst är torktumlare bra! Inget behöver hängas och handdukar och andra tunga tyger blir torra och härligt fluffiga på nolltid.

Men långtifrån alla kläder och textilier mår bra av att tumlas och du kan rentav råka förstöra dina favoritkläder om du stoppar dem i torktumlaren. Här är sju vanliga tillfällen då du gör klokt i att använda torkskåp eller torkställning i stället.

Behån

Dessa underkläder ska hållas långt från torktumlaren eftersom värmen skadar både elasticitet och form. Du bör inte heller hänga upp din behå på tork, utan det bästa sättet att torka den är faktiskt att låta den ligga på ett plant underlag.

Strumpbyxor och tights

Det ömtåliga nylonmaterialet krymper av värmen och dessutom är sannolikheten stor att de trasslar ihop sig. Dessutom blir de lätt noppiga.

Badrumsmattor

Alla mattor med gummiunderlag är dåliga att torktumla. Gummit är jättebra för att minimera risken för att trilla, men samma livräddande lim klarar sig inte lika bra i torktumlaren och kan till och med smälta ihop till små bitar. Låt bli torktumlaren och och låt den torka på ett stativ istället.

Badkläder

Ironiskt nog klarar badkläderna värmen på stranden, men torktumlarens varma ångor klarar de inte. Spandexmaterialet kommer slitas och gå sönder så låt badkläderna torka någon annanstans.

Kläder med utsmyckning

Med utsmyckning menar vi paljetter, stenar och andra detaljer på dina kläder. Dessa mår inte bra av att torkas i torktumlaren och här kan det dessutom bli dubbelfel eftersom dessa plagg riskerar att skava och skada andra plagg i torktumlaren om du torkar mer än ett åt gången. Häng upp dem istället!

Joggingskor

Värmen kan krympa gummit i dina träningsskor och förstöra stötdämpningen och alltså göra dina sköna joggingskor mer eller mindre värdelösa. Låt dem torka i rumstemperatur i stället. 

I princip vilket plagg som helst med varningssymbol

Det kan tyckas uppenbart, men även om du tycker att du har stenkoll på vilka kläder som kan tumlas eller inte är det en bra idé att dubbelkolla tvättrådsmärket – speciellt om du inte är helt säker på vilken sorts tyg dina kläder är gjorda av. Om det dessutom finns en kemtvättsymbol på plagget är det antagligen av en anledning.

Text: Malin Perlheden, Allers.se
Bild: Shutterstock
 

Mest läst