Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

7 sätt att få en mer hållbar modestil – och second hand-butikerna du inte får missa online

20 apr, 2024 
Second hand guide online
Stylisten Hulda Andersson är kanske mest känd för sin färgstarka stil, sin kärlek för second hand och från SVT:s program ”Gör om mig” i Go’kväll. Till Femina ger hon nu sina bästa tips på second hand butiker online och guidar oss i hur vi som privatpersoner kan få en mer hållbar garderob.
Annons
10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

Hulda Andersson, 48, har jobbat med mode i hela sitt liv och kärleken för second hand har funnits där sedan barnsben. Som liten gick hon runt i second hand butiker efter skolan och nu, som vuxen och stylist i SVT:s program Go’kväll, inspirerar hon andra till att ställa om och få en mer hållbar (och färgglad!) garderob. Hon är även programledare för Slow Fashion TV på Youtube.

– Det är helt nödvändigt att vi ställer om fullständigt. Vi kan inte hålla på att konsumera på det sättet vi gör i dag. Vi få måste få med alla på tåget och helt och hållet välja second hand i första hand, säger hon till Femina.

Huldas 7 tips för att ställa om till en mer hållbar modestil

1. Stressa inte fram dina inköp

– Låt dina klädinköp få ta tid. Det är oftare de snabba ogenomtänkta impulsköpen som både är dåligt för miljön, plånboken och för garderoben.

Annons

2. Second hand – alltid first hand!

– Välj alltid second hand i första hand och ha tålamod. Allt finns att hitta bara man har tålamod och låter det ta lite tid. Förr eller senare dyker drömplagget upp på second hand. Lägg upp bevakning på second hand-sajterna och auktionssajterna som Sellpy, Tradera eller på Facebook/Marketplace så får du ett mejl när det dyker upp. Det gäller även när du letar presenter till andra. Varför inte handla babykläder till en nyfödd second hand? De är ofta helt i nyskick! Eller varför inte gå ihop några vänner och köp en fin designhandväska second hand till någon i 50-årspresent?

Hulda Andersson second hand guide online
Hulda Andersson är stylist i SVTs Go'kväll.Privat

3. Bra och dåliga köp

– Det bästa med att låta klädinköpen få ta tid är att du hinner värdera om det är något du verkligen vill ha och behöver.

Annons

4. Cirkulera mera!

– Låt kläder cirkulera. Ny energi i garderoben behöver inte betyda nya inköp. Starta ”vandrande kassar” med några väninnor. Alla rensar ut exempelvis tio plagg var och lägger i en kasse och lämnar till nästa, som då behåller de kläder som hon vill ha och sedan lägger i lika stort antal som man tagit och ger till nästa. Något du själv tröttnat på kan vara en skatt för någon annan.

5. Byt kläder – med varandra

– Anordna en klädbytardag i en föreningslokal där du bor med väninnor eller grannar och byt kläder med varandra. Du får så många lappar att byta med som du har kläder med dig. Enkelt och kul! Någon bakar och tar med fika och sen dra på lite peppig glad musik sen är det bara att prova loss. Jag lovar att ni kommer att ha kul!

6. Shoppa i din egen garderob

– Rensa garderoben regelbundet och gör en omstart genom att tömma garderoben och bara hänga tillbaka kläder som du kan ha, gillar och vet hur du ska använda. Många upplever att de har en större garderob om de har mindre plagg i den som de vet hur de ska använda. Jag lovar att du kommer att hitta plagg du glömt och saknat men också plagg du undrat varför du saknat. Se till att garderoben innehåller 100 procent kläder som du kan ha (de andra plaggen skapar bara dålig energi) och vet hur du ska ha. Det gör det roligare och lättare att klä sig.

Annons

7. Umgås med din garderob

– Umgås med dina kläder mer så du vet vad du har i garderoben. Det är då du hittar nya klädkombinationer och det är ofta då som många inser att de inte behöver köpa något nytt plagg – bara lära sig använda de kläder de har.

Hulda Andersson second hand guide
Hulda älskar att bära färg och vill att mode ska vara något roligt!Privat

Så vårdar du dina kläder

Att ta hand om sina kläder som redan finns i garderoben är minst lika viktigt enligt Hulda. Hon menar att vi behöver använda de kläder vi redan äger betydligt mer och under en längre tid för att bromsa upp klädkonsumtionen.

– Vårda dina kläder så håller de längre. Och om du pysslar om dina kläder så ser du på dem på ett annat sätt och är mer rädd om dem.

Att vårda sina kläder handlar både om att vara rädd om dem, laga dem om de går sönder men också om att inte tvätta sönder dem.

Annons

– Många plagg behöver bara vädras. Eller så kan man köpa en steamer och använda den tillsammans med en tvättspray som tar bort dålig lukt och enklare fläckar. Det blir lite som att ha en miniversion av en kemtvätt hemma, säger hon.

Lukt- och fläckborttagare från Pure Effect.

Historiskt sett har det funnits flera fördomar mot att handla second hand, men även den industrin har gått framåt och ser inte ut på samma sätt som tidigare.

– Second hand är inte alls som det var tidigare. Så de fördomar många har om att det är sunkigt stämmer inte längre. Då kan man ställa motfrågan ”Bor du då heller aldrig på hotell och sover i tvättade lakan andra har sovit i? Eller äter på restaurang med diskade bestick andra har använt?”.

En annan aspekt är tillgängligheten. I dag finns det flera second hand-butiker online – något som gör att det är lika lätt att handla second hand som att handla nytt från en traditionell e-handlare.

Annons

– Det finns något för alla! Det finns både butiker och grupper på Facebook där privatpersoner köper och säljer sina kläder som ofta är i nyskick. Då kan du bara kolla på dina mått och så kan du mäta och se om de passar. Två exempel på facebookgrupper är ”Circle of Clothes” och ”Labels We Love”.

Hulda tipsar! Bra adresser du inte får missa online:

Sellpy - störst och har det mesta! Här handlar det om att söka snävt eller ha mycket tid att scrolla – tips är att lägga upp bevakning!

Vintagesphere - vann priset H&M & ELLE Circular Fashion Award på ELLE-galan 2024.

Livstid Second Hand - fin sajt specialiserad på större storlekar.

Vinted - här köper och säljer du second hand-plagg ofta från Polen, Danmark men även Sverige via en app.

Vestiaire Collective - lyxiga designerplagg, väskor och skor.

Plick - köp och sälj via en app. Många yngre användare.

Hulda Andersson

Namn: Hulda Andersson.

Ålder: 48 år.

Gör: Stylist, modejournalist, författare och föreläsare om färgstark stil och hållbart mode, programledare för Youtubekanalen Slow Fashion TV.

Familj: Sambo och 11-årig dotter.

5 tips på hållbara presenterBrand logo
5 tips på hållbara presenter

Annons