Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

92 år gamla designväskan passar alla stilar och looks – därför ska du investera i den

02 sep, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Louis Vuittons Speedy-väska passar de flesta. Femina berättar historien om väska som går att matcha med allt.
Annons
5 ikoniska it-bagsBrand logo
5 ikoniska it-bags

Oavsett om du har en klassisk stil eller en mer trendig så går Louis Vuittons klassiska Speedy-väska hem. Väskan har, under årens lopp, burits av både kvinnor och män (alla från Audrey Hepburn till Snoop Dogg har fotograferats med den i handen). Den har matchats med hip hop-kläder och en mer preppy look. Dessutom är den en säker investering. Men hur ser väskans historia ut?

Speedy lanserades ursprungligen 1930 som Express. Väskans namn speglade världens nya, snabbare, sätt att resa – med flyget i spetsen. Den 30 centimeter breda väskan kännetecknades, och kännetecknas fortfarande, av en elegant siluett och var en mindre version av Louis Vuittons Keepall, som lanserades bara sex år tidigare. Till skillnad från sin föregångare var Speedy designad för att bäras varje dag, inte bara på resedagar – men tack vare sin konstruktion av canvas kunde den enkelt plattas till för att passa in i en resväska.

Annons

Historien bakom Louis Vuittons Speedy

Den första Speedy gjordes av canvas utan logotyp, med syntes kort därefter också med husets typiska monogram tryckt på sig. Värt att notera är att, eftersom väskan är konstruerad av ett enda stycke canvas, monogrammet visas upp och ner på ena sidan – en av många markörer att tänka på när man ska dechiffrera en äkta väska från en förfalskning.

Speedy var inte Louis Vuittons första väska avsedd för dagligt bruk (företaget hade exklusivt specialiserat sig på lyxbagage sedan 1854). Bara fem år tidigare, 1925, skapade Georges Vuitton (son till Louis) den kupolformade Squire-väskan, skräddarsydd till Gabrielle Chanel. 1934, med Chanels tillåtelse, gick Squire i kommersiell produktion, efter att först ha döpts om till Alma.

Annons

Under åren har mängder av kända ansikten förälskat sig i Speedy. 1965 begärde Audrey Hepburn att Louis Vuitton skulle göra en mindre version av väskan, som redan fanns tillgänglig i storlekarna 30, 35 och 40. Och ja, Audrey fick sin vilja igenom och modellen Speedy 25 såg dagens ljus. Andra kända ikoner som synts med väskan är Jackie Kennedy och Lauren Bacall.

Speedy har blivit en både stilren och varaktig ikon i Louis Vuittons sortiment. Pålitlig, mångsidig, och oförändrad. Eller, nästintill oförändrad. Sedan 2000-talet har Speedy gjorts i andra färgställningar, och material. Den har också målats av den japanska konstnären Takashi Murakami – ett drag som gjorde väskan mer populär än någonsin. Murakami målade om husets klassiska monogram i godisfärgade kulörer (och täckte det med körsbär och körsbärsblommor). Då, i början av 2000-talet, syntes väskan på Paris Hilton, Nicole Richie, Tara Reid och mängder av liknande it-girls

Annons

92 år sedan lanseringen är Speedy fortfarande lika relevant, och den har unik status som kulturell ikon och tom duk – för både konstnärer och bärare. Dessutom är den eftertraktad också på andrahandsmarknaden, ett faktum som gör Speedy till en säker investering.

Annons