Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Årets designer Frida Bard: ”Kläder har inget kön”

19 jan, 2018 
AvSanna Hallert
Debatten kring modemärkens samhällsansvar är mer relevant än någonsin – och att ta vara på chansen att påverka könsnormer är något Årets Designer Frida Bard för Hope tar på stort allvar.
Annons

När Frida Bard hoppade på möjligheten att bli Hopes chefsdesigner efter 13 år på Acne, såg hon det som självklart att göra något ingen annan gjort tidigare – en kollektion med dubbla storlekar för både män och kvinnor.

– En höjdpunkt var när vi släppte de dubbla storlekarna i höstas. Det är en viktig signal, säger Frida som precis blivit utsedd till Årets Designer på Elle-galan.

Frida berättar att hon och Ann Ringstrand som grundade märket har en liknande designfilosofi och Hope har alltid haft visionen om att erbjuda ett maskulint mode för kvinnor, något som saknades när Ann och Stefan Söderberg startade Hope.

– Då såg man på det genom ett könsperspektiv och idag tycker jag att det är naturligt att man har ett jämställt perspektiv. Det handlar inte om maskulint eller feminint. Kläder har inget kön och det vill vi säga tydligt.

Annons

Hope satsar på en större internationell marknad efter att under de senaste åren fokuserat på den Skandinaviska marknaden – och att fortsätta ta ett ställning för jämlikhet är självklart för Frida.

– Alla modeföretag har en möjlighet att påverka människor med sitt arbete. Vi anser att det är viktigt att ta den chansen och skapa en förändring. I hur vi ser på varandra ur ett genusperspektiv till exempel. Det är viktigt att använda chansen som ett synligt företag – och vi har bara börjat.

Läs även

Annons