När Frida Bard hoppade på möjligheten att bli Hopes chefsdesigner efter 13 år på Acne, såg hon det som självklart att göra något ingen annan gjort tidigare – en kollektion med dubbla storlekar för både män och kvinnor.

– En höjdpunkt var när vi släppte de dubbla storlekarna i höstas. Det är en viktig signal, säger Frida som precis blivit utsedd till Årets Designer på Elle-galan.

Läs även: Elle-prisade Efva Attling: ”Livet är kort – lek och ta ut svängarna”

Frida berättar att hon och Ann Ringstrand som grundade märket har en liknande designfilosofi och Hope har alltid haft visionen om att erbjuda ett maskulint mode för kvinnor, något som saknades när Ann och Stefan Söderberg startade Hope.

– Då såg man på det genom ett könsperspektiv och idag tycker jag att det är naturligt att man har ett jämställt perspektiv. Det handlar inte om maskulint eller feminint. Kläder har inget kön och det vill vi säga tydligt.

Hope satsar på en större internationell marknad efter att under de senaste åren fokuserat på den Skandinaviska marknaden – och att fortsätta ta ett ställning för jämlikhet är självklart för Frida.

– Alla modeföretag har en möjlighet att påverka människor med sitt arbete. Vi anser att det är viktigt att ta den chansen och skapa en förändring. I hur vi ser på varandra ur ett genusperspektiv till exempel. Det är viktigt att använda chansen som ett synligt företag – och vi har bara börjat.

Läs även

Alla vinnare under ELLE-galan 2018

Nytt smyckesmärke vinner Årets Accessoardesigner på Elle-galan

Mest läst