Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Bomull, lin och ull – här är fina basplagg i naturmaterial

29 feb, 2024 
AvSara Löf Nyqvist
FotograflINDEX/PRESS
Luftiga skjortor i linne eller stadiga t-shirts i bomull – här tipsar vi om fina basplagg som är tillverkade i 100 % naturmaterial.
Annons
Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför höstenBrand logo
Hållbart mode i vackra färger – Feminas favoriter inför hösten

Vilket material vi har på kläderna kan göra stor skillnad, både sett till hållbarhet, miljöpåverkan och känslan på kroppen. Lin är svalt och skönt på sommaren och ull är varmt och skönt på vintern – och om man tar hand om plaggen så har de en lång livslängd, något vi såklart föredrar.

Hållbara kläder för dam

Second hand är alltid det bästa alternativet om du behöver köpa nytt. Om ett plagg används tre gånger längre minskar dess miljöpåverkan med 65 procent, enligt Naturskyddsföreningen. Men ibland kanske man behöver köpa nytt, och då kan det vara bra att vara medveten innan du handlar.

Annons

Trots att plagg är tillverkade i naturmaterial så finns det flera andra aspekter att ta hänsyn till om du vill shoppa hållbart. Vilket märke shoppar du från? Hur ser arbetsförhållandena ut där? Hur långt har kläderna rest och hur tillverkas de? Läs på innan du shoppar och var medveten om dina val.

Så hållbara är materialen

Obs! Kom ihåg att det är inte bara materialet som avgör hur hållbart ett plagg är. Det finns flera aspekter att ta hänsyn till, blanda annat tillverkning och efterbehandling.

  • Ekologisk bomull växer på buskar och odlas utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dock behövs mängder med vatten för att odla bomull, vilket är ett stort minus ur miljöaspekten. Vanlig bomull, alltså inte ekologisk, besprutas ofta flitigt med bekämpningsmedel, vilket inte heller är bra för vår miljö.
  • Lin växer i länder med regnigt och svalt klimat. Linfibrerna ligger i stjälken på linplantan och för att få fram fibrerna så krävs en så kallad rötning. Den minst miljöbelastande rötningmetoden kallas fält- eller dragrötning, men det finns också lin som vattenrötas, vilket är ett sämre alternativ för miljön då restvattnet innehåller syreförbrukande ämnen som släpps ut i våra sjöar.
  • Hampa är ett en växt som likt lin kan odlas i kallare klimat. Den klarar av de flesta parasitangrepp själv utan bekämpningsmedel och växten i sig tillför jorden näringsämnen – vilket gör att man kan odla hampa år efter år på samma mark. Därför är hampa ett av de bästa alternativen när det gäller material.
  • Ull kan komma från olika djur och har olika kvalité. Ekologisk ull är alltid det bästa alternativet då det innebär att ullen kommer från djur som tagits om hand enligt krav för ekologisk djurhållning. Några av de krav som ingår är att djuren ska äta ekologiskt foder, vistas i bra stallbyggnader, ha rätt att vara utomhus, inte behöva gå ensamma och inte hållas bundna.

Kläder i naturmaterial – här köper du dem

Nedan listar vi plagg som är tillverkade i 100 % naturmaterial av olika slag – lin, bomull och ull!

Vita linnebyxor

Dressade byxor i linnemix (55% lin och 45 % bomull). Byxorna kommer från Kappahl och har pressveck och snedställda fickor framtill samt en fuskficka bak. Läs mer och köp dem här! (reklamlänk)

naturmaterial baskläder vita linnebyxor
Klicka på bilden för att komma till byxorna.

Leggings i ull

Varma leggings i slitstarkt material – perfekta basplagget! De här kommer från Lindex och har resår i midjan och är gjorda i 100 % merinoull. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Annons
Naturmaterial leggings i merinoull
Klicka på bilden för att komma till leggingsen.

Jacka i linne

En kort och trendig jacka gjord i 100 % lin från MQ Marqet. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Basplagg i naturmaterial jacka i linne
Klicka på bilden för att komma till jackan.

Skjorta i bomull

En stadig och krispig skjorta från Lindex som är gjord i 100 % bomull. Den finns även i rosa och vitt. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Annons
Basplagg naturmaterial skjorta i bomull
Klicka på bilden för att komma till skjortan.

Tröja i kashmir

Finstickad kashmirtröja med lång ärm från MQ Marqets egna märke Stockh lm. Läs mer och köp den här!

Naturmaterial tröja i kashmir
Klicka på bilden för att komma till tröjan.

Linneklänning

En kortärmad skjortklänning i 100 % linnetyg från Kappahl. Finns i flera färger. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Annons
Naturmaterial klänning i linne
Klicka på bilden för att komma till klänningen.

T-shirt i kraftig bomull

En stadig t-shirt i oversize-modell från Lindex, gjord av 80 % ekologisk bomull och 20 % återvunnen bomull. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

baskläder i naturmaterial t-shirt bomull
Klicka på bilden för att komma till t-shirten.

T-shirt i ull

En varm t-shirt? Ja, det finns! Den här t-shirten från Lindex är gjord i 100 % merinoull – ett material som är mjukt, värmande och tidlöst! Läs mer och köp t-shirten här. (reklamlänk)

Annons
basplagg i naturmaterial t-shirt merionull
Klicka på bilden för att komma till t-shirten.

Skjorta i linne

En klassisk skjorta från Kappahl i oversize-modell i 100 % linne. Läs mer och köp skjortan här! (reklamlänk)

Linneskjorta från kappahl
Klicka på bilden för att komma till skjortan.

Shopper i bomull

Inte nog med att den är gjord i 100 % bomull – den är rejält trendig också! Den här jeansväskan från Lindex är perfekta väskan för såväl semestern, jobbet och vardagen. Läs mer och köp den här! (reklamlänk)

Annons
naturmaterial väska bomull
Klicka på bilden för att komma till väskan.

Linnebyxor i lös passform

Bekväma linnebyxor med resår i midjan och avslappnad passform. Byxorna är gjord i 100 % lin och kommer från Kappahl. Finns i flera färger. Läs mer och köp dem här! (reklamlänk)

naturmaterial byxor linnetyg
Klicka på bilden för att komma till byxorna.
Annons
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina KlüftBrand logo
Se: 5 hållbarhetstips från Carolina Klüft
Annons