Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Bjuden på bröllop? Vi guidar till finaste klänningarna, klädkoder och oskrivna regler

17 maj, 2024 
Fina festklänningar till bröllopet eller sommarfesten.
Med en inbjudan till sommarbröllop följer kanske ett visst mått av klädångest. Men lugn, bara lugn. Vi har valt ut de snyggaste klänningarna och tvådelade seten som passar perfekt på sommarbröllop. Dessutom ger vi dig koll på klädkoderna och de oskrivna reglerna inför den stora dagen.
Annons

Har du turen att vara inbjuden till ett bröllop i sommar? Grattis! Då har du garanterat en festlig och minnesvärd upplevelse att se fram emot. Nu gäller det bara att hitta rätt klädsel. Till just sommarbröllop passar ljusare nyanser perfekt, såsom pudriga pasteller. Blommigt är ett annat säkert kort som alltid känns fint och rätt under sommaren. De oskrivna reglerna att man inte får bära svart eller rött på bröllop anses numera vara passé. Svart passar dock förmodligen bättre på ett vinterbröllop än på ett sommarbröllop. Den enda färgen du absolut inte får bära är vitt eftersom den endast är avsedd för bruden på hennes stora dag. Vitt kan däremot bäras som en del av en outfit så länge det inte är den dominerande färgen. Du skulle med andra ord kunna bära exempelvis en mönstrad klänning med vit botten. Allra viktigast är att klä sig efter den angivna klädkoden på bröllopsinbjudan. Det är brudparets stora dag och deras önskemål ska alltid respekteras.

Annons
Ljusblå långklänning till bröllop eller sommarfest från By Malina.
Ljusblå satinklänning från By Malina.

Detaljerna gör helheten

Att välja rätt material är avgörande för hur pass festlig din klädsel uppfattas. En klänning i glänsande siden eller satin ger exempelvis genast en festlig känsla. Men kom ihåg att det ofta är accessoarerna som skapar själva känslan i looken. En fin klänning kan passa bra till vardags tillsammans med sandaler och en stråväska, och samtidigt passa lika bra till ett festlig tillfälle om du istället matchar den med höga klackar, festliga smycken och en glittrig väska. Så även om du lägger ner mycket tid på att febrilt leta efter den perfekta klänningen att bära till bröllopet så kommer detaljerna ha stor betydelse för hur pass bra stilen som helhet passar för tillfället.

Annons

Klädkoder bröllop kvinna

Givetvis vill man som gäst vara korrekt klädd när man anländer till bröllopet. Här är klädkoderna du behöver ha koll på inför den stora dagen.

Kavaj

Kavaj är den minst formella klädkoden. Den innebär att du som kvinna kan klä dig lite mer avslappnat utan att för den sakens skull komma i vardagsklädsel. Står det kavaj på bröllopsinbjudan är det korrekt att bära en finare kort klänning som når till knät eller strax ovanför knät, alternativt en kjol eller en byxdress i ett finare material. Undvik hellång klänning.

Mörk kostym

Mörk kostym är en något finare klädkod än kavaj. Det innebär att klänningen ska vara lite festligare i materialet och vara knälång eller vadlång – dock inte hellång. Även accessoarer bidrar till den festliga känslan så addera gärna fina smycken och klackskor.

Smoking

För kvinnor innebär klädkoden smoking att klänningen ska vara antingen knälång eller hellång. En grundregel att ha i bakhuvudet är att ju kortare klänningen är desto mer festlig bör den vara. Det går även bra att bära ett festligt tvådelat set.

Annons

Högtidsdräkt/frack

Den mest formella och finaste klädkoden kräver en hellång klänning som dessutom ska vara av ett festligt material. Även skor och smycken ska kännas festliga så lägg lite extra krut på accessoarerna.

Informella klädkoder

Ibland anges en informell klädkod på inbjudan. Det kan ge upphov till variation i klädseln bland gästerna beroende på personlig tolkning. Just "sommarfin" är kanske den allra vanligaste informella klädkoden, och generellt sett förknippas den med somriga plagg såsom ljusa pasteller eller blommigt. För dig som gäst är det enklast att utgå från klädkoden kavaj så kommer du att vara rätt ute. Men om du känner dig osäker så hör av dig till brudparet inför den stora dagen.

Klänningar bröllopsgäst

Till dig som har turen att vara bjuden på ett bröllop i sommar har vi valt ut vackra klänningar i butik just nu – som alla passar utmärkt på sommarbröllop (och på andra festliga tillfällen i sommar).

Annons

Omlottklänning, Ellos

Figursmickrande omlottklänning i fin pastellfärg. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Ljusblå omlottklänning från Ellos till bröllop eller sommarfest.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Omlottklänning, Ellos

Festfin omlottklänning med lyster. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Blå omlottklänning till brollopet eller sommarfesten.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Satinklänning, Wakakuu

Vadlång satinklänning med cutout-detalj. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Vadlång festfin klänning från Wakakuu till bröllopet eller till sommarfesten.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Satinklänning, & Other Stories

Midiklänning i satin i en vacker rosa nyans. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Rosa festklänning till sommarbröllop från & Other Stories.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Satinklänning, MQ Marqet

Pastellfärgad satinklänning med fin lyster. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Annons
Klänning till sommarfest eller bröllop från MQ Marqet.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.

Satinklänning, Ellos

Elegant puderrosa satinklänning i vadlång modell. Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Rosa satinklänning från Ellos.
Klicka på bilden för att komma direkt till klänningen.
Annons

Tvådelad klädsel till bröllop

Det går även utmärkt att bära tvådelat till bröllop. Här är några eleganta tvådelade outfits som passar bra till sommarbröllopet och vid andra festliga tillfällen.

Topp och kjol, Lindex

Asymmetrisk volangtopp och kjol med vidd. Läs mer och köp kjolen här (reklamlänk).

Matchande ljusblått set från Lindex.
Klicka på bilden för att komma direkt till kjolen.

Matchande set i satin, MQ Marqet

Elegant topp och kjol i satin. Läs mer och köp kjolen här (reklamlänk).

Matchande set i satin från MQ Marqet.
Klicka på bilden för att komma direkt till kjolen.

Matchande set i satin, Ellos

Glansig kjol och matchande långärmad topp. Läs mer och köp kjolen här (reklamlänk).

Matchande set i ljusblå satin från Ellos.
Klicka på bilden för att komma direkt till kjolen.
Annons