Förra året bar kulturminister Alice Bah Kuhnke en spektakulär klänning av papper designad av Bea Szenfeld och Naim Jousefi med temat Arktis. 

I år väljer Alice Bah Kuhnke, som är bjuden till Nobel i sin egenskap av statsråd i övergångsregeringen, än en gång klänning med ett budskap, vilket Elle var först med att berätta.

Alice Bah Kuhnke konserthuset Nobel 2018

Årets klänning uppmärksammar hållbart mode. 

– För mig är det en otrolig möjlighet att, under festernas fest, ett av världens mest bevakade arrangemang, verkligen göra något av min medverkan. När jag tänkte efter vad det var jag ville höja i år så tänkte jag direkt på just återbruk, återanvändning av kläder. Vi måste börja återanvända det vi redan har producerat, det vi redan har använt jordens resurser till, för att rädda planeten!, säger Alice Bah Kuhnke till Elle.

Klänningen kommer från Stadsmissionens egna designmärke Remake, som tillverkar nya plagg av avlagda kläder. 

– Att kläder som vissa personer absolut inte vill ha ger längre mig en klänning som jag kan ha på festernas fest är verkligen helt fantastiskt, säger Alice Bah Kuhnke till Elle. 

Alice Bah Kuhnkes Nobelklänning 2018 är sydd av 45 gamla sidenskjortor som färgats grå, en av dem är Alice egen. Klänningen har designats av Marie Teike och Karin Sterner, från skiss till färdigt plagg tog det på bara tre veckor att få en färdig festklänning. 

Smyckena, örhängen och en silverring, som Alice Bah Kuhnke bär ikväll är från svenska Baumgarten Di Marco som tar tillvara på den rådiamant som blir över vid diamantslipning.

Alice Bah Kuhnke Nobel 2018

FOTO: IBL/TT, Baumgarten Di Marco

Läs även:

Victorias succé på Nobel – hon satsade på återbruk!

Gästernas klänningar Nobel 2018 – se bilderna

Detta äter gästerna – spana in årets Nobelmeny

Så ska fler kvinnor bli nominerade till Nobelpriset: ”Värt att pröva”

De vackraste kungliga Nobelklänningarna genom åren

Mer läsning

Femina