Carin Rodebjer

Carin Rodebjer startade klädmärket Rodebjer 1999 i New York, efter att hon på begäran börjat sy kläder åt sina kompisar och bekanta. I dag är hon känd för sina löst sittande kavajer och tidlösa estetik. I kväll fick hon, för fjärde gången, priset Årets designer på ELLE-galan 2019.

Motivering Årets designer 2019:

Det är kreativt, inbjudande och uttrycksfullt. Hon har skapat ett makalöst modeuniversum som inspirerar till en lika stilsäker vardag som fest. Alltid med samma imponerande värme och tydliga vision. Samtidsmode när det är som bäst! Årets Designer är Carin Rodebjer.

Grattis! Hur känns det?

– Det är jätteroligt att vinna det här priset! ELLE har gjort mycket för svensk design så det känns kul att bli erkänd av dem.

Varför tror du att just du har vunnit?

– Vi har gjort en väldigt fin kollektion. Vi har jobbat väldigt hårt och gjort ett bra jobb helt enkelt!

Vad hoppas du se mer av under modeåret 2019?

–Jag tror att man i hela världen hoppas på lite mer omtanke och hållbarhet. Och jag hoppas att modebranschen får lite mer lugn och ro. När jag vann förra gången fanns varken pre collections eller sociala medier. Det har adderat stress på en redan stressad branch.

Hur vill du att kunden ska känna sig när den bär dina plagg?

– En stamkund till mig sa att när hon bär andras kläder känner hon sig brandad men när hon bär Rodebjer så känner hon sig som en bättre version av sig själv och det är nog den finaste komplimang jag fått! Och det är så jag vill att kunden ska känna sig – som den bästa versionen av sig själv.

Vem är din stilförebild/största stilinspiration?

– Gloria Steinem på 70-talet när hon startade sin tidning Ms. Och Gilda Radner som var med i den ursprungliga casten av Saturday Night Live. Så 70-talets New York, blandningen av intellekt, humor och stil, det är min dröm-nisch!

Hur tänker du själv när du klär dig? 

– Det måste vara autentisk med hur jag känner mig. Jag blandar gammalt Rodebjer med nytt Rodebjer. I dag har jag på mig många plagg från 2008. Jag gillar att blanda.

Hur tänker du kring mode och hållbarhet?

– Rodebjer gör hållbara val där vi kan. Vi har börjat göra veganskor, jobbar med återbruk och ekologisk bomull.  Hållbarhet går generellt väldigt bra ihop med Rodebjer då vi gör plagg som håller över tid. Gamla kollektioner passar bra ihop med nya till exempel och vi har en estetik som håller över tid.

Vilka blir vårens största trender 2019?

– Jag kör mitt vanliga race. Jag tror världen håller på att luckras upp. I och med sociala medier kommer det mycket input från alla håll. Och det passar mig väldigt bra för jag har alltid plockat ganska eklektiskt till mina kollektioner. Jag plockar inspiration från flera håll och det tror jag många gör. Det är inte lika trångt längre.

Vilket tror du blir nyckelplagget 2019?

–Finns det något som vi i västvärlden inte redan har? Vi har ett överflöd känner jag. Vi har redan de flesta nyckelplagg som vi behöver i våra garderober.

Läs mer:

Linnea Henriksson vann Årets look på Elle-galan 2019

Selam Fessahaye vann Årets blickfång på Elle-galan 2019

Elsa Billgren blev Årets influencer på Elle-galan 2019

 

 

Mest läst