Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024

Chanel slutar använda äkta päls och reptilskinn

05 dec, 2018 
AvEmma Castman
Modejätten Chanel berättar att de kommer sluta använda exotiskt skinn och äkta päls
Goda nyheter för alla djurvänner som gillar mode! Chanel meddelar att de kommer att sluta använda exotiska skinn och äkta päls i sina kollektioner.
Annons

Inför en modevisning på Metropolitan Museum of Art i New York i början på veckan meddelade det franska modehuset Chanel att de kommer att sluta med exotiska skinnprodukter och äkta päls i sina kollektioner. Till exotiskt skinn räknar de krokodil, ödla, orm och stingrocka.

Chanels vd, Bruno Pavlovsky, uppger till tidningen Women’s wear daily (WWD) att beslutet framförallt grundar sig i att modehuset har allt svårare att säkra huruvida leverantörerna av deras skinn- och pälsprodukter uppfyller företagets etiska standard. I stället vill Chanel fokusera på läder från matindustrin.

Bruno Pavlovsky berättar också att modehuset kommer att inleda en utfasning av alla deras produkter med exotiskt skinn och päls. Ett specifikt datum på när detta kommer vara klart finns däremot inte.

Allt fler bojkottar päls och exotiskt skinn

Under flera år har det pågått en debatt om huruvida pälsprodukter och exotiskt skinn är etiskt rätt att använda i framställandet av mode. Och i samband med det har beslutet om att bojkotta päls och exotiskt skinn i sin produktion blivit en växande trend i modevärlden.

Annons

Tidigare har bland andra Gucci, Armani, Versace och John Galliano slutat använda päls i sina kollektioner. Och varumärken som H&M och Mango har sedan länge förbjudit exotiskt skinn i sin produktion.

Designern Stella McCartney har aldrig använt djurskinn eller päls i sin design, med anledning av att det har stor negativ inverkan på jorden. Andra helt vegetariska och veganska modemärken är bland annat Vaute Couture och Steele and Borough.

Skillnad på koskinn och reptilskinn?

Anledningen till att flera modehus väljer att bojkotta exotiskt skinn men inte annat skinn beror på att produktionerna ser annorlunda ut.

För att få tillgång till exotiskt skinn kan det till exempel vara som så att djuren dödas enbart för skinnets skull. Många gånger görs detta dessutom i det vilda, vilket kan drabba utrotningshotade arter och störa balansen i naturen.

Källa: Women’s wear daily och Djurens rätt
Foto: TT

Annons

Läs mer:

Annons