Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024

Chelsea Werner – olympiern med Downs syndrom som blev modell

21 jan, 2022 
Chelsea Werner fick höra av läkare att hon aldrig skulle kunna bygga muskler på grund av sitt Downs syndrom.
Idag har gymnasten blivit världsmästare två gånger och vunnit flera medaljer i Special olympics – samtidigt som hon blivit modell.
”Jag tycker att jag har överbevisat de läkarna”, säger Chelsea på sin hemsida.
Annons
10 transmodeller du vill ha koll på 2021Brand logo
10 transmodeller du vill ha koll på 2021

Chelsea Werner, 27, föddes med Downs syndrom. På grund av kromosomavvikelsen fick Chelseas föräldrar höra från början att deras dotter inte skulle kunna bygga särskilt mycket muskler, och att hon skulle få det kämpigt i livet.

Med åren har Chelsea visat att hon är extremt kapabel, trots sin diagnos. Idag har hon blivit Special Olympics-mästare fyra gånger, mästerskap som tagit henne över hela världen.

– Jag tror att det är gymnastiken som fått mitt självförtroende att växa under åren. För att klara något nytt inom gymnastik måste man jobba otroligt hårt, ibland under flera år, vilket gjort mig diciplinerad, har Chelsea sagt till tidningen A Plus.

Utmanar normen som modell

Det nämnda självförtroendet gjorde att den flerfaldiga medaljören en dag bestämde sig för att uppfylla en ny dröm. En dröm om att bli modell. Men om det varit tufft att slå sig in i sportvärlden, var det näst intill omöjligt att få ta en plats inom modevärlden. Speciellt för någon med en kromosomavvikelse. Tillsammans med sin mamma besökte de agentur efter agentur. Och mötte nej efter nej. Det fanns inte någon plats för en modell som inte uppfyllde den redan satta normen. Tills familjen kom i kontakt med modellagenturen WeSpeak, som valt att sprida bilder på modeller utanför den klassiska normen.

Annons

Gör kollektion med stormärke

Chelsea gjorde succé direkt, och kan nu kalla sig modell. Och inte vilken modell som helst. Vi har kunnat se henne i mängder av stora kampanjer för märken som L’Oréal, Aerie, Petit Ave och på omslaget av självaste Teen Vogue.

Hon har även tagit fram en kollektion med Tommy Hilfiger där kläderna är anpassade för personer med funktionsvariationer.

– Jag tycker inte att personer med Downs syndrom syns tillräckligt mycket i medier. Ju mer vi får ta plats, desto mer kommer samhället förstå att vi kan klara av mycket mer än vad folk verkar tro, säger Chelsea till A Plus.

Annons