Trendar: ShoppingtipsModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024

Diane Keatons 19 år gamla look rör upp känslor – se bilden

26 apr, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografTT.
Diane Keaton på röda mattan
Diane Keatons look från filmen Galen i kärlek tar över nätet och rör upp känslor. Kolla in stilen – som fått namnet ”coastal grandmother”.
Annons
Fem favoriter från Femina – knepen som ger föryngrande effektBrand logo
Fem favoriter från Femina – knepen som ger föryngrande effekt

Plötsligt händer det bara: en speciell stil dyker upp – överallt. Det kan både vara fråga om en ny trend eller, som denna gång, en ganska gammal look. Denna har hela 19 år på nacken. Stilen vi talar om? Skådespelerskan Diane Keatons look från filmen Something's Gotta Give, eller Galen i kärlek, som den heter på svenska.

Enligt TikTok, sociala medier-plattformen som blivit omåttligt populär de senaste åren, är det dags att anamma looken, och livsstilen, ”coastal grandmother”, eller ”kustfarmor”, som vi valt att kalla den på svenska. TikTok-användarna verkar inte få nog av den virala mode- och livsstilstrenden, som först definierades av TikTok-profilen kallad Lex Nicoleta på plattformen för några veckor sedan.

Diane Keaton i Somethings gotta give
Diane Keatons look från Something's Gotta Give har fått ett namn: ”coastal grandmother”.

Det innebär stilen ”coastal grandmother”

– Vad är en kustfarmor, frågar du?, sa Nicoleta i den video som i skrivande stund har visats över 1,8 miljoner gånger.

Annons

Hon fortsatte:

– Det är en term som jag myntade för den här estetiken! Om du älskar Nancy Meyers filmer, kustnära vibbar, recept och matlagning, Ina Garten, mysiga interiörer och sådant så finns det en god chans att du kan vara en ”kustfarmor”.

Men, har då åldern, eller det faktum om man är farmor eller ej, något att göra med nya modeflugan ”coastal grandmother”?

– Nej, du behöver inte vara farmor för att vara en kustfarmor, tillade Nicoleta.

– Stilen är till för alla, konstaterade hon.

Så fixar du stilen ”coastal grandmother”

Men, hur får man då looken? Prioritera det tidlösa och det sköna. Lägg dina tighta plagg på hyllan. Omfamna materialet linne, sköna skjortor och vida byxor. Satsa på en bucket hat, en fiskarhatt, i vitt eller cremévitt. Ju mer bekvämt desto bättre. På fötterna kan du ha Birkenstocks eller sneakers från exempelvis Tretorn.

Diane Keaton och jack Nicholson
Looken ”kustfarmor” kännetecknas av bekväma plagg i linne.

Looken är, som sagt, hämtad från Something's Gotta Give, eller Galen i kärlek. Långfilmen är regisserad av Nancy Meyers och släpptes 2003, alltså för snart 20 år sedan. I rollerna märks, förutom Diane Keaton, Jack Nicholson, Keanu Reeves och Frances McDormand.

Annons

Handlingen i filmen kretsar kring Harry, en man i övre medelåldern, spelad av Nicholson, som lever drömmen. Han dejtar yngre kvinnor och reser till Hamptons med sin nya flamma, som gestaltas av Amanda Peet. När Harry får problem med hjärtat så tas han om hand av den nya flammans mamma, Erica, spelad av Keaton. Trots att hon inte är som de unga kvinnorna han normalt faller för så förälskar han sig i Erica och komplikationer uppstår.

Diane Keatons reaktion på att vara en ”coastal grandmother”

Så, vad tycker då Diane Keaton själv om att vara hela internets nya (eller nygamla) trendsättare? Hon är både rörd och stolt, om man får tro Instagram. Känslorna tycks, för att citera prins Daniel, vara ”all over the place”.

”FROM ONE COASTAL GRANDMOTHER TO ANOTHER, THANK YOU!!!”, skrev Diane och taggade in både Nancy Meyer och Lex Nicoleta.

Också regissören Nancy Meyer har adresserat det hela på Insta. Hon tycks dock inte lika känslofylld som Diane Keaton utan verkar mest förvånad. Till en skärmdump från sajten Refinery29 skriver hon:

”Den här artikeln säger att Coastal grandmother-estetiken har en miljard visningar på TikTok. Är det ett skrivfel? Det är verkligen en hel massa visningar för ett par khakibyxor, en tröja från GAP och en bucket hat. Eller vad tycker du Diane Keaton.”

Annons