Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Dolda funktionen bakom tygfickan i trosor

14 apr, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT, youtube
ficka i trosor
Alla som bär trosor har sett den – den lilla fickan i grenen på trosorna, som ger ett extra lager.
Men vad fyller tygbiten, som på engelska kallas för ”gusset” egentligen för funktion?
Här är anledningen bakom trosdetaljen.
Annons
Mode genom tiderna: 1950-2000Brand logo
Mode genom tiderna: 1950-2000

Att många trosor har som en extra liten tygbit just i grenen är något som de allra flesta kvinnor och trosbärare har reflekterat över någon gång i sitt liv – men sedan kanske inte funderat över vad det är för något, eller vad det fyller för funktion.

Om du inte vet vilken tygbit som åsyftas kan du ju kika ner i troslådan så kommer du säker hitta åtminstone ett par med en sådan design.

Den lilla tygfickan kallas för ”gusset” på engelska, och har ingen klockren översättning till svenska, men kan benämnas som kil eller skarv.

Vad fyller skarvbiten för funktion i underkläder då? Det är ingen ficka som det först kan se ut som, utan faktiskt en funktion som återfinns även på andra platser än på underkläder! En ”gusset” definieras som en triangulär eller rombformad tygbit som sätts in vid en söm för att skapa bredd eller avlasta på åtsittande plagg.

Annons

Det fyller tygbiten i trosorna för funktion

Den lilla extra tygbiten fyller alltså en funktion i att den låter underkläderna andas bättre, och skyddar de känsliga nedre regionerna lite extra.

Förutom att tygbiten hjälper till att göra trosorna lite mer bekväma kring själva vaginan – speciellt underkläder i spets eller andra material som kanske inte är lika skonsamma som vanliga bomullstrosor – så skyddar det också mot bakterier. Tygbiten fungerar som ett inre skyddande lager mot bakterier och infektioner, och hjälper underkläderna att andas bättre, för att undvika svampinfektioner och annat jobbigt.

För att sammanfatta så hjälper en ”gusset” att skydda genitalierna lite extra mot både skav från trosornas sömmar, yttre faktorer och instängdhet.

Men då kommer ju nästa fråga – varför har inte alla plagg en sådan extra tygbit? Lite sexigare underkläder kan ofta komma utan ”gusset”, och där kan man spekulera kring om det är för att de underkläderna inte förväntas bäras under lika lång tid som lite vanligare modeller?

Källa: Tip Hero.

Annons