Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Svenska eleganscoachen: 5 skor eleganta kvinnor aldrig bär

22 okt, 2023 
Eleganscoachen Anna Bey guidar till vilka skor man inte bör bära.
Svenska Anna Bey är stilexpert med fokus på hur man får en elegant och exklusiv stil. Här berättar hon om vilka skor en elegant kvinna aldrig borde bära.
Annons
Kronprinsessans bästa födelsedagsklänningarBrand logo
Kronprinsessans bästa födelsedagsklänningar

Anna Bey är född och uppvuxen i Stockholm men bor numera i Genève där hon bland annat håller i online-kurser i hur man får en mer exklusiv stil. Hon har bland annat en kurs som heter "How to look expensive masterclass". Med 1,75 miljoner följare på sin Youtube-kanal är Anna en populär inspiratör. Och fokus ligger alltså på hur man kan få en lyxigare känsla i sin klädstil – något som oftast inte har med pengar att göra. Genom att välja rätt typ av plagg och accessoarer är mycket vunnet enligt Anna.

Anna Bey är stilexpert med fokus på en elegant och lyxig stil.
Anna Bey guidar sina 1,75 miljoner följare till en mer exklusiv stil på Youtube.

5 skor eleganta kvinnor aldrig bär

I en mängd olika klipp på sin populära Youtube-kanal guidar Anna sina följare till hur man får en mer elegant och exklusiv stil. Och oftast handlar det om att undvika vissa typer av plagg eller accessoarer. Här är fem skomodeller som hon menar att eleganta kvinnor aldrig bär.

Annons

1. Loafers med klumpig sula

Anna Bey menar att loafers med bred och klumpig sula gör att fötterna ser två storlekar större ut. Samtidigt ger de ett väldigt maskulint intryck vilket inte är till fördel om man vill se elegant ut. Hon medger att man säkert kommer att se tuff och trendig ut i den här typen av sko, men att det inte kommer att se smickrande ut. Istället rekommenderar hon en mer klassisk modell.

– Jag är inte alls emot loafers. Jag tror bara på en nättare modell. Och gärna i en ton som ligger nära din hudfärg eftersom det kommer att göra att benen att se längre ut, säger hon.

Undvik loafers med grov sula menar Anna Bey.
Anna menar att fötterna ser två storlekar större ut i loafers med bred och klumpig sula.

2. Ankelboots med grov sula

Vad gäller de populära ankelbootsen med grov sula menar Anna att den klumpiga looken kommer att dra all uppmärksamhet från personen och från den övriga klädseln.

Annons

– Det här är samma sak som den föregående skon – fast ännu värre. Den här typen av sko är inte smickrande alls, säger hon.

Hon menar att de här skorna även "kapar" benen vilket gör att man ser kortare och bredare ut när man bär dem. Istället rekommenderar hon nättare, ankelhöga stövletter med en tunnare sula. Till den som vill bära stövletter till ett par croppade byxor har Anna ett stylingtips. Hon tycker nämligen inte att det bör synas någon hud mellan skon och byxan. Istället ska man välja ett par byxor som sträcker sig nedanför skoskaftet. Det gör att silhuetten förlängs istället för att kapas.

Boots med grov sula är inte ett bra val om man vill ha en elegant och lyxig stil.
Klumpiga ankelboots drar uppmärksamhet från klädseln och gör att benen ser kortare ut.

3. Remsandaletter

Remsandaletter är en nätt och feminin skomodell som många förmodligen anser vara elegant. Men Anna Bey vill ändå höja ett varningens finger.

Annons

– Jag kommer inte att säga åt er att aldrig bära remsandaletter igen. Men jag kommer att ge er ett råd: var försiktig med remsandaletter som går i en kontrasterande färg jämfört med hudtonen. Annars kommer skorna att "kapa" benen och göra att du ser kortare ut.

Anledningen är att de många remmarna som löper tvärs över foten och vristen gör att benens silhuett bryts och då upplevs kortare. Hon rekommenderar istället en sandalett utan en massa remmar, samt att man väljer en nyans som ligger nära ens hudton. Den som exempelvis har ljus hudton ska alltså välja ett par i beige eller guld istället för ett par svarta skor – och tvärtom. Väljer man ändå sandaletter i en kontrasterande färg så bör man enligt Anna matcha skorna med en lång kjol eller klänning snarare än en kort kjol som visar upp benen. Hon menar även att sandaletter i en kontrasterande färg (hur snygga de än må vara) kommer att dra mycket uppmärksamhet till fötterna.

– Om du inte har riktigt snygga fötter kan det vara ett problem, säger hon.

Remsandaletter kan vara problematiskt om du vill ha en elegant look.
Undvik remsandaletter som går i en kontrasterande färg jämfört med din hudton.

4. Klackskor med plastdetaljer

Enligt Anna finns det fördelar med skor som har remmar i transparent plast. Hon menar att de är hyfsat diskreta så att inte all uppmärksamhet dras till fötterna, samt att de förlänger benen. Men hon vill ändå höja ett varningens finger.

Annons

– Ni vet hur mycket jag älskar när skor får benen att se längre ut eftersom det ser snyggt ut på precis alla. Men jag tycker att de här skorna ser billiga ut på grund av materialet.

Hon nämner även att man ofta svettas mycket i en sko som är gjord av plast, samt att huden under banden ofta får en gulare färg än den övriga foten, vilket kommer att synas eftersom banden är transparenta. Hon tipsar istället om att välja en klassisk sandalett i skinn.

Undvik klackskor med plastdetaljer som du vill att stilen ska kännas exklusiv.
Skor med plastdetaljer ser billiga ut på grund av materialet, menar Anna Bey.

5. Lågskor med snörning

Anna menar att lågskor med snörning ser ut som något Charlie Chaplin eller en steppdansare skulle bära.

– Jag förstår mig inte på de här skorna. Jag vet inte ens vad jag ska kalla dem. Jag har sett den här typen av sko på så många kvinnor och jag har aldrig sett dem bäras på ett snyggt sätt. Det är väldigt svårt att styla dem så att de ser snygga ut. Ingen borde bära den här skon om jag ska vara ärlig, säger hon.

Istället rekommenderar hon ett par ballerinaskor eftersom hon anser att de ger en nättare och mer feminin känsla.

Lågskor med snörning ska man inte bära enligt eleganscoachen Anna Bey.
Anna Bey rekommenderar att byta den snörade lågskon mot ballerinaskor.
Annons