Hedda Stiernstedt och Brita Zackari

Årets övergripande tema ligger helt i tiden – nämligen hållbarhet, och kvällens gäster bjöd på många stilfulla och inspirerande tolkningar. Kolla in bilderna från den stjärnspäckade röda mattan här! 

Konferencier under kvällen var ELLE-profilen Kakan Hermansson och galan bjöd på bland annat spännande visningar från Totême (Årets designer), Amanda Borgfors Mészáros (Årets nykomling) och Frida Jonsvens (Årets blickfång).

”Vi på ELLE är glada över att återigen få hedra och hylla våra kreatörer och inspiratörer inom den svenska modebranschen. Det är väldigt kul att se så många nya, orädda talanger som är redo att ta svenskt mode in i framtiden. Att Sverige fortsatt håller en hög nivå på den internationella modescenen är slående,” säger Cia Jansson, chefredaktör och juryns ordförande.

De ärofyllda priserna delades ut i 14 olika kategorier. 

Här är alla vinnare på ELLE-galan 2020 och motiveringar:

Årets hederspris – Acne Studios

”Från legendariska jeans med röda sömmar till den storslagna invigningen av Stockholms första kompletta modehus. Med multikreatören Jonny Johansson i spetsen har de erövrat inte bara catwalken i modets huvudstad Paris, utan också den globala publikens hjärta – från Tokyo och Shanghai till New York och LA. En internationell supernova som alltid sätter kreativiteten i första rummet.”

Årets designer – Elin Kling och Karl Lindman, Totême

”På kort tid har de lyckats skapa inte bara ett aktningsvärt skandinaviskt stiluniversum utan också en hyllad destinationsbutik med magnetisk dragningskraft, mitt i Stockholm! Deras moderna garderobsikoner är lika tidlösa som modevassa. En oslagbar modeduo!”

Årets accessoardesigner – Susan Szatmáry

“Modern lyx på hög internationell nivå! Med erfarenhet från världens ledande modehus skapar hon en imponerande kollektion under eget namn med eleganta smycken och skarpa väskor. Stramt och feminint med en touch av art déco.”

Årets blickfång – Frida Jonsvens i samarbete med Glada Hudik-teatern

”Modedrömmar som slår in! Hon är känd för sina spektakulära couturekreationer för stjärnor på röda mattan och politiker på Nobelfesten. I år har hon bevisat att modedrömmarna håller hela vägen till catwalken i New York.”

Årets stylist – Anna Fernandez

”En oöverträffad mästare på att tolka trenden på catwalken och att förutse det nya. Med en imponerande fingertoppskänsla skapar hon looken som vi ännu inte visste att vi vill ha.”

Årets fotograf – Angelina Bergenwall

”Det är artistiskt, genomtänkt och välkomponerat. Hon låter oss komma riktigt nära inpå människan. Det är finstämt och samtidsrelevant – med hög modefaktor!”

Årets beauty – Sainabou Chune

”En trendsättande multitalang som stylar modeller och stjärnor som Seinabo Sey och Zara Larsson med bravur och även går sin egen väg när det gäller utveckling av nya hårprodukter.”

Årets modell – Ursula Wångander

”Vilken kometcomeback! Med trettiofem års erfarenhet sitter steget som det ska när hon obrytt glider ut på jordglobens hetaste catwalk i modets huvudstad Paris. Cool som få!”

Årets bäst klädda kvinna – Hedda Stiernstedt

”Orädd, nyfiken och modeintresserad. Vi ser henne gärna i vintage. Men hon kan även konsten att bära upp samtidens mest avancerade modekreationer. Hennes tid är utan tvekan nu!”

Årets bäst klädda man – Daniel Hallberg

”Stilsäkert, självsäkert – och alltid med glimten i ögat! Med en personlig mix av olika stilar skapar han en modern look som inspirerar.”

Årets influencer – Parisa Amiri och Brita Zackari

”I en tid när starka röster är viktigare än någonsin har deras podcast blivit en självklar destination. Med samma skärpa avhandlar de allt från aktualiteteter som MeToo till tv-serierna som gör oss smartare. De når en storpublik varje vecka – och vi ser fram emot ett 2020 med dem i våra öron.” 

H&Ms och ELLEs Nykomlingsstipendium – Amanda Borgfors Mészáros

”Hantverk på hög, kreativ nivå. Böljande volymer och skulpturala silhuetter. Couturekonst, återbruk och nytänk i ett unikt uttryck med hög samtidsrelevans. Vilken talang!”

H&M och ELLE Conscious Award – Vividye

”En visionär idé som förnyar och förlänger! Med en ny teknik för av- och påfärgning ser de framför sig att vi besöker butiken för att uppdatera våra plagg med nya färger, budskap och motiv – utan att det sliter på vare sig plagget eller planeten. En innovativ metod som aktiverar garderoben samtidigt som den utmanar vår kreativitet.”

Årets look i samarbete med L’Oréal Paris – Imane Asry med instagramkontot Fashion with faith

”Alltid lika flawless, alltid lika inspirerande! Modest fashion med en skandinavisk touch i sann citychic anda.”

Bilder: TT

Läs mer:

ELLE-galan 2020 – se bilderna från röda mattan här

Penny Parnevik lånar klänning av fans till ELLE-galan

 

 

 

 

 

 

 

 

Mest läst