Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Exklusiv intervju med designern Clare Waight Keller

24 apr, 2024 
AvJenny Fredriksson
FotografTT, press MFL
Clare Waight Keller Uniqlo
Den japanska kedjan Uniqlo har inlett ett samarbete med übertalangfulla och sympatiska brittiska modedesignern Clare Waight Keller. Hon har kreativa chefsposter, både för modehuset Chloé, känt för sin franska, romantiska och bohemiska estetik, och det prestigefulla couturehuset Givenchy på sitt cv.
Annons
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Brand logo
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024

Brittisk finess, fransk elegans och en avskalad japansk estetik är några spännande element vi möter i den välrenommerade modedesignern Clare Waight Kellers kollektion för den japanska modejätten Uniqlo.

Vad är den största skillnaden mellan att arbeta med en global modekedja som Uniqlo och ett franskt modehus?

– Den största skillnaden för mig är hur många människor jag kan nå. Nu når jag fler kvinnor någonsin. Det är något jag verkligen är stolt över! Jag har fått många fans genom åren som helt enkelt inte haft råd med det jag skapade på Chloé och Givenchy. Det är något väldigt demokratiskt med att kunna ge lite av min expertis, mitt öga för passform och tyg till människor till ett överkomligt pris. Jag får så många kommentarer via Instagram från människor som är så glada över att kunna köpa något från mig. Många har sagt att de älskar mina kavajer eller mina flowy klänningar och nu finns det en möjlighet att köpa plagg med samma känsla som funnits i mina tidigare kreationer.

Annons

Har du ett första modeminne som barn?

– Absolut! Jag växte upp utan att kunna att handla något från lyxiga modemärken. Jag tror att det är en stor del av anledningen till att jag ville arbeta inom mode, jag ville så gärna vara en del av den världen. Så jag sparade alla mina extrapengar från helgjobb och gick till Topshop och spenderade dem på något härligt trendplagg.

En signaturklänning signerad Clare från Chloés vår/sommarkollektion 2016.Anthea Simms

Har du några modeikoner som du inspireras av?

– Genom åren har det definitivt funnits många kvinnor på mina moodboards. De som är mest fängslande är de som man inte känner till, som Anne- France Dautheville – en fransk fotograf, journalist och sann äventyrare som ensam åkte världen runt på en motorcykel under 1960- och 70-talen. Hon inspirerade de senare kollektionerna jag gjorde för Chloé. Jag träffade henne och vi blev riktigt goda vänner.

Annons

Har du någon modefilosofi?

– Mitt tänk kring personlig stil utvecklades i 20-årsåldern när jag började arbeta med mode och det är mixen av högt och lågt som är så viktig. Jag tror på att investera i ett speciellt plagg eller en accessoar och sen ha roligt med resten. Det är vad mode handlar om, experimentera och prova nya stilar. Det är alltid bra att ha några klassiska plagg och accessoarer som går med dig de närmaste 10 åren, som bra skor, en bra handväska och något plagg som är speciellt för dig. Jag har saker från 20 år tillbaka som jag fortfarande använder, som kashmirplagg från Calvin Klein från när jag jobbade där. Och sedan har jag också Prada-väskor från 90-talet som fortfarande är superfina.

Skådespelaren Julianne Moore och designern Clare Waight Keller, båda klädda i Clares kreationer för Givenchy 2019.ANDREW KELLY

Hur skulle du beskriva din designestetik genom åren?

– Den är alltid under utveckling. Jag tror alltid på den feminina känslan blandat med den maskulina stilen som jag alltid integrerar i mina skräddade plagg och kollektioner. För mig är blandningen av de två det mest relevanta uttrycket för mig. Jag antar att det alltid också finns en brittiskhet som kommer fram i min design.

Annons
Ett exempel på herrskrädderi som alltid finns med i Clares kollektioner. Givenchy höst/vinterkollektion 2020.Anthea Simms

Var får du din inspiration ifrån?

– Överallt och allt. Just nu tillbringar jag mycket tid i Asien. Det är intressant eftersom man möts av en helt annan estetik och andra synvinklar. Bara hur allt görs med ett sådant öga för detaljer, design och skönhet. Där finns mycket att lära! Det finns inte alls samma konsumtionshets, de har varken utrymmet eller ekonomin. Så allt handlar om att hitta glädje i de små sakerna och detaljerna vilket är ett så vackert och nyttigt sätt att se på världen.

Annons
Meghan Markles sagolika brudklänning 2018 är Clares verk. Foto: Rex/TTREX

Clare Waight Kellers favoriter från Uniqlo C kollektionen:

"Den klassiska kakifärgade trenchcoaten. Det är en tidlös färg men på ett icke -klassisk sätt. Den är enkel att matcha med resten av din garderob."

"De ultramjuka jeansen. Perfekta för alla som har vant sig vid superbekväma kläder under pandemin."

Annons

"Den lätta, tvättbara och ”no wrinkle” kostymen. Lätt att bära i och med materialet inte skrynklar och lätt att tvätta. Det är bara att stoppa den i maskinen."

Annons

" Den bästa tiden för att experimentera med färg är sommaren. Rött en fantastisk färg för sommaren. Ofta väljer folk en röd kostym eller något med bara en accent. Och jag ville verkligen visa hur härligt det är med klara färger."

En praktisk, tuff och superlätt axelväska som rymmer allt. ANNONS Se mer och köp väskan här.

Annons
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbetBrand logo
Femina stylar #1 – Tre sätt att styla dig inför jobbet
Annons
Annons