Kvinna med struken skjorta.
5 smarta torktumlartips som underlättar din vardag
0:57

Efter reklamen: 5 smarta torktumlartips som underlättar din vardag

(0:57)

Slå på ljud

Du känner nog igen situationen: Du har planerat att ha på dig en specifik outfit för ett särskilt tillfälle, men inser lite för sent att kläderna är skrynkliga. Att gå på fest, ett viktigt möte eller något annat känns inte som ett roligt alternativ, men du har ingen tillgång till strykjärn – eller tid att stryka kläderna. Vad kan man göra i den situationen?

Det är klart att ett strykjärn eller en steamer är de enkla lösningarna på skrynkliga kläder, men det finns faktiskt många andra knep att ta till med föremål som många har hemma eller med på resa – ofta är det ju just när vi är bortresta som det blir svårare att stryka kläder.

Så kan du städa med aluminumfolie – 3 sätt

Ta hjälp av hårfönen

Om du har tillgång till en hårfön kan du bli av med skrynklorna i dina kläder. Lägg det skrynkliga plagget på en platt yta och föna med varm luft. Håll fönen fem-tio centimeter från tyget, och se till att du fönar både fram och bak på plagget. Du kommer snart märka att skrynklorna slätas ut. Extra effektivt kan det vara om du kan spruta lite vatten på plagget innan du börjar föna.

Plattången fungerar också som strykjärn

Det är inte bara fönen som kan hjälpa mot skrynkliga plagg – även din plattåg kan hjälpa dig. Framför allt är det ett behändigt verktyg för delar av plagg som kan vara svårt att komma åt, som kragar och ärmar. Det är bara viktigt att du ser till att plattången inte är kladdig eller rostig innan du börjar pressa plagget med den. Var också försiktig med hur mycket värme och hur hårt tryck du använder.

Städexperter: 5 (onödiga) saker att rensa ut ur badrummet direkt

Skapa ett strykjärn av en kastrull

Om du inte har ett strykjärn men har tillgång till spis och kastrull är din lycka gjord. Koka vatten i kastrullen, och häll bort vattnet. Använd sedan botten på den varma kastrullen som strykjärn på ditt plagg. Kolla bara så det inte är några fläckar på kastrullen som kan förstöra dina plagg, och tänk på att inte hålla så länge på samma ställe att plagget får märken.

Torktumlaren kan hjälpa

Om plagget i fråga tål torktumling så kan de faktiskt hjälpa till att göra skrynkliga kläder släta. Spruta lite vatten på plagget i fråga, och kasta in dem i torktumlaren med några fuktiga plagg, exempelvis strumpor. Du kan också lägga några isbitar i torktumlaren. När de smälter ger de ifrån sig ånga som steamar kläderna. Tumla kläderna i en kvart på mediumvärme.

Mest läst