Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Få dina skor att hålla längre – 8 smarta tips

29 jun, 2016 
AvMikaela Råberg
Det är något speciellt med att ta på sig ett par nya skor för första gången, men alltför ofta blir de dessvärre fula snabbt. Misströsta inte, med några enkla knep kan du förlänga livslängden på dina skor.
Annons

Oavsett hur kul det är att shoppa skor är det aldrig kul att behöva ta farväl av sina favoritpar på grund av att de helt enkelt inte är fina längre. Lyckligtvis finns det många sätt att förebygga onödigt slitage – vi har samlat de bästa.

1. Spendera lite mer
Se ditt skoköp som en investering – kvalitet kostar oftast lite mer. Utöver att materialet brukar vara bättre är detaljerna oftast mer genomarbetade och slitstarka. I längden är det värt det, särskilt om det är en klassisk modell som funkar i flera säsonger.

2. Byt ut sulan
Många lite dyrare skor kommer ofta bara med en tunn lädersula vid köp och då bör du lämna in dem hos en skomakare före användning eller undvika att bära dem utomhus. Förutom att sulan inte är anpassad för vårt väder, som ofta består av kyla och halka, blir den snabbt förstörd av väta och grus.

Har du redan en gummisula kan du knata på som vanligt, men håll koll på dina skor regelbundet. Så fort du ser att undersidan börjar se ful ut är det dags att lämna in. Väntar du för länge riskerar dina skor permanenta skador som inte går att fixa med varken ny sula eller klack.

Annons

3. Undvik maskintvätt
Att det här gäller läder och mocka är självklart, men inte heller tygskor så som träningspjucks och sneakers mår bra av att slängas i tvätten. Även om de klarar sig första gången är det inte säkert att de överlever en andra gång och maskintvätt gör att de slits snabbare, missfärgas och limmet släpper.

Är de väldigt smutsiga är det bättre att spola av dem i duschen med ljummet vatten. Torka sedan genom att fylla dem med toalettpapper och låt stå. De flesta skor tål att torkas i torkskåp på svag värme, men undvik att placera dem på ett element.

4. Behandla regelbundet
Överlag är vi duktiga på att fetta in och impregnera våra skor före första användning. Det många inte tänker på – eller är för lata för att göra – är dock att regelbundet sköta om ytan.

Då skor av mocka och nubuck är extra känsliga för väta bör man impregnera dem relativt ofta, gärna varannan gång de används. Viktigt är också att använda en bra mockaborste när de blir smutsiga och för att lyfta upp fibrerna.

Annons

5. Fyll med tidningspapper
Det finna flera anledningar att fylla dina skor med hopknycklat tidningspapper mellan användningarna. Pappret hjälper till att ta bort odör, drar åt sig fukt, förhindrar att bakterier tar fäste och får skorna att behålla formen längre.

6. Förvara rätt
När det är dags för skorna att vila för säsongen bör du förvara dem väl och inte bara slänga in dem i garderoben. Fyll med tidningspapper och ställ på en torr plats utan direkt solljus, som kan torka ut och bleka materialet. Har du investerat i ett par designerskor fick du antagligen med en tunn dustbag att lägga skorna i, om inte fungerar ett rent påslakan lika bra.

7. Använd skohorn och stövelkneckt
De här hjälpmedlen skyddar bakkappan och stretchar ut skorna utan att förstöra passformen när du tar på och av dig dem. Tänk också på att alltid knyta upp spännen, snören eller dylikt, och ta aldrig av dig ett par genom att trampa ner hälen med den andra foten.

8. Skaffa fler favoritpar
Skor mår bäst av att få vila mellan varven, dels för att de ska hinna torka helt inuti, men också för att de inte ska bli slitna alltför snabbt. Då är det bättre att rotera mellan två eller flera par. Förutom att det här kommer få dina favoriter att hålla sig snygga längre är det en perfekt ursäkt att införskaffa fler skor – med gott samvete…

Annons