Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmode

Får man ha shorts på kontoret? Så säger experterna

25 jun, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, PEXELS
Shorts på jobbet? Är det okej eller är det ett stort nej? Såhär säger experterna!
Annons
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024Brand logo
Modeguide: 3 största trenderna inför våren och sommaren 2024

Sommaren är här! Och värmen med den. Den kommande veckan ska det bli runt 25-30 grader varmt här i Sverige, i stora delar av landet. Och när temperaturerna kryper uppåt så kan det vara läge att ta av sig några lager kläder. Shorts är, som många vet, ett ultimat plagg för varmare väder. Men, hur ligger det till egentligen – kan man ha shorts på jobbet?

Debatten kring shorts på kontoret, eller shorts i stan för den delen, har gått varm i flera år. Många tycker att det är en självklarhet att ha shorts på sig medan andra tycker att det är minst lika självklart att låta bli.

Shorts på kontoret eller inte? Så säger Magdalena Ribbing

Magdalena Ribbing, vett- och etikettexperten som somnade in 2017, tyckte att saken var enkel. Hennes åsikt och svar? Skyl de delar av kroppen som riskerar att hamna i närkontakt med andra!

Annons

– Man har rätt att själv bestämma vems hud man har mot sin egen. Det är basen i det hela anser jag. Därför behöver ens kläder räcka ner till ungefär knäna, konstaterade Magdalena.

Anledningen till shortsmotståndet? Respekt mot andra!

Magdalena Ribbing
Patrik C Österberg/TT

– I en stad eller på ett jobb där man är i närheten av andra människor, kanske sitter på ett säte eller en stol, då klär man på sig, inte av sig. Alla gillar inte att få del av andras eventuellt svettiga kroppar. I butiker är det direkt obehagligt med svettig halvnakenhet över grönsaker och kläder, slog hon fast.

Magdalena menade dock att normen och reglerna på arbetet är det viktigaste. Är det okej med shorts för arbetsgivaren, och chefen har det, så kan plagget bäras. Men också modellen på shortsen spelar roll! Korta minishorts går alltid bort!

Annons

– Jag bestämmer givetvis inte ett smack av vad folk ska ha på sig, men jag kan berätta vad jag anser: att man inte ska ha minishorts som knappt döljer rumpan när man är på stan, på jobbet eller i andra sammanhang där man möter andra personer – om dessa inte är med på galoppen, och då känner man dem förmodligen.

”Naturligtvis är det okej med shorts”

Modeprofilen och journalisten Ebba Kleberg von Sydow har också sagt sitt om shorts i en intervju med P4. Men hennes åsikter är annorlunda än Magdalenas.

– Naturligtvis är det okej med shorts. Men de korta sportshortsen är svåra på en arbetsplats, konstaterar hon.

Ebba Kleberg von Sydow
Christine Olsson/TT

Ebba konstaterar också att det är svårare för män att klä sig svalt om sommaren.

– Det är svårare med små, korta, kläder för män, slår hon fast i intervjun med P4.

Annons

I en intervju med tidningen King har Ebbas Säker Stil-kollega Emilia de Poret också sagt något om shorts på män. Shorts på kontoret är ett no-no. I alla fall för herrarna.

– Shorts får endast bäras på stranden och av män under 20 år.

Också Camilla Thulin är avigt inställd till shorts på jobbet. Hon säger till Aftonbladet:

– Kortbyxor på jobbet är absolut förbjudet.

Vill du vara helt säker på vad som gäller? Stäm av med din chef.

– Det är inte dina egna behov som styr. Det är arbetsplatsens behov, menar etikettexperten Mats Danielsson.

Annons