Artikeln innehåller reklamlänkar
Förläng livet på kläder och tyger – färga kläder hemma

Förläng livet på kläder och tyger – färga kläder hemma

Att tänka mer långsiktigt med kläder har de senaste åren blivit en väldigt viktig del i vårt vardagstänk. Istället för att alltid köpa nya kläder letar vi ständigt efter nya sätt för att förlänga de kläders livslängd som vi redan har i garderoben. Ett omtalat och populärt sätt att göra det på är att färga dina kläder som du har hemma.

Färga kläder

Ge din t-shirt nytt liv genom att uppdatera dess färg. Eller varför inte färga om en tidlös klänning i säsongens trendfärg grönt eller rosa? Scrolla ner och hitta en komplett guide för hur du steg-för-steg färgar om dina kläder hemma.

Färga om dina kläder hemma i tvättmaskin med textilfärg

Foto: TT

Foto: TT/Claire Guillon

Hur färgar man kläder själv?

Ett vanligt sätt för att färga kläder och textilier hemma är att göra det i tvättmaskinen. Gör du det på rätt sätt och städar ur maskinen efteråt är det inget som skadar din tvättmaskin. Inom kort har du förlängt livet på dina kläder.

Vad kan man färga kläder med?

För att färga kläder behövs textilfärg för att få färgen att hålla genom tvättar. Nedan har vi samlat allt du behöver för att färga kläder hemma i tvättmaskin eller för hand för att skapa mönster och göra kläderna mer personliga.

Här finns ett stort utbud av olika textilfärger att köpa! (länk till Skapamer.se)

Färga kläder i tvättmaskin

Det går utmärkt att ge dina kläder eller tyger nytt liv genom att färga dem i tvättmaskinen. Med ett paket textilfärg kan du färga om ungefär 3 t-shirts eller 1 par jeans. Då behövs cirka a 500 gram textilfärg som förpackningen nedan.

Så färgar du kläder i tvättmaskin:

  • Blöt ner kläderna så att de blir genomblöta
  • Häll ner 1 kg salt och fixeringsmedel längst bak i tvättmaskinstrumman
  • Skruva av korken på flaskan med textilfärg och ställ in den i tvättmaskinstrumman
  • Lägg in kläderna i tvättmaskinen med textilfärg.
  • Ställ in tvättmaskinen på kulörtvätt (utan förtvätt) och välj den anpassade tvättgraden för plagget eller tyget.
  • När du är klar: rengör tvättmaskinens luddfilter före och efter. Torka sedan bort eventuella färgrester med en fuktig trasa och rengör luddfiltret.

Färga kläder hemma: Textilfärg

En flytande textilfärg för tvättäkta infärgning av naturfibrer i tvättmaskin. Välj temperatur efter tvättrådet 30, 40 eller 60 grader. Det här paketet innehåller 100 ml reaktiv flytande textilfärg samt en påse Herdins Textile Colour fix. En förpackning färgar 500 gram textilier till full färgstyrka. Läs mer om textilfärgen och köp din önskade nyans här (länk till Skapamer.se).

textilfärg förläng livet på kläder

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Färga kläder hemma: Infärgningssalt

Herdins Textile Colour salt har extra fina saltkristaller som snabbt löser sig i vatten. Används vid infärgning tillsammans med textilfärgen. Läs mer och köp saltet här (länk till Skapamer.se).

färga kläder hemma med infärgningssalt

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Inspireras av: Rosa bomullsskjorta

En stilsäker bomullsskjorta i rosa. Inspireras av den för att enkelt färga om dina egna kläder! Den finns att köpa här (länk till Åhlens).

Kan man färga kläder utan tvättmaskin?

Det går även att färga kläder utan tvättmaskin, så kallad tie-dye (för många mer känt som batik). Det är bäst att göra på mindre plagg eller ömtåliga textilier.

Färga om dina kläder hemma i tvättmaskin med textilfärg
Foto: TT/Claire Guillon

Textilfärg – kläder och mönster

  • För bästa resultat, tvätta textilen utan något mjukgörningsmedel och torka helt.
  • Applicera färgen med en mjuk pensel eller svamp och låt torka i 30 minuter.
  • Fixera färgen med ett strykjärn, placera ett skyddande papper mellan tyg och strykjärn.
  • Efter fixering så är färgen tvättfast upp till 40 grader och håller i torktumlare.

En textilfärg för att förändra färgen på dina kläder eller skapa egna mönster och ge dem nytt liv. Läs mer om färgen och köp den här (länk till Skapamer.se).

textilfärg färga kläder hemma

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Textilfärg – måla dina kläder

En permanent textilfärg som är ljusbeständig och som tål såväl kemtvätt som tvätt i 60 grader. Se alla olika nyanser och köp färgen här (länk till Skapamer.se).

textilfärg

Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Textilpenna

En penna gjord för att användas på textilier gör det enklare att rita mer detaljerade motiv eller skriva på plagget. Här hittar du en bra textilpenna som tål maskintvätt i 60 grader (länk till Skapamer.se).

Färga kläder – klänning med mönster

Inspireras av en klänningar och andra plagg med olika mönster och färgade effekter för att själv uppdatera dina kläder med färg. Den här kommer från Na-kd – kanske kan du hitta en klänning hemma eller second hand att testa att göra en liknande effekt på? Klänningen hittar du här (länk till Na-kd).

Färga kläder svart

Vill du gå från en färgglad nyans eller vit till ett helt svart plagg, eller vill du kanske fräscha upp jeansen och färga dem svarta igen som de var när de var nya? Här finns svart textilfärg att köpa (länk till Skapamer.se).

Här finns ett stort utbud av olika textilfärger att köpa! (länk till Skapamer.se)

Så gör du en stram tofs – hårexperten Corinne Henriksson visar
1:12

Efter reklamen: Så gör du en stram tofs – hårexperten Corinne Henriksson visar

(1:12)

Slå på ljud
Mest läst