Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Fascinerande historien bakom Pernilla Wahlgrens blåvita sommarklänning

20 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Pernilla Wahlgren gör succé i Allsång på Skansen. Inte bara med sin sång och sin underhållning utan också med sina kläder. Vi vet mer om hennes blåvita sommarklänning
Annons
Pernilla Wahlgrens bästa skönhetstipsBrand logo
Pernilla Wahlgrens bästa skönhetstips

När Allsång på Skansen drog igång igen i juni 2023 var det under ledning av artisten Pernilla Wahlgren. Den folkkära musik- och tv-personligheten har tagit över uppdraget att leda Allsång på Skansen från Sanna Nielsen. Bland tidigare programledare återfinns även Bosse Larsson, Lasse Berghagen, Anders Lundin och Petra Marklund. Allsång på Skansen är en gammal tradition som startade redan 1935. Sedan 1979 har Allsången även sänts i SVT.

– Jag är stolt, smickrad, glad och livrädd på samma gång, sa Pernilla i en intervju strax innan premiären.

Pernilla Wahlgren har hyllats för sin programledarinsats och Allsången har, i år, setts av omkring 1,4 miljoner tittare – varje vecka.

Pernilla Wahlgrens starkaste personliga minne från Allsången är från när sonen Benjamin Ingrosso var värd för spinoffen 2021.

Annons

– Det var otroligt rörande att sitta där i publiken med mamma och pappa. Bianca gästade, det var så rörande. Så som mamma var det väldigt stort.

Utöver familjeminnena då?

Pernilla minns 2001, då Håkan Hellström sjöng på Sollidens sommarscen tillsammans med Lasse Berghagen.

– Jag upptäckte honom via Allsången. Jag tänkte: ”Vem är den här killen i sjömanskostym och varför kan alla i publikens hans texter?” Jag fattade ingenting, slår Pernilla fast i en intervju med Dagens Nyheter.

Pernillas klänning från Allsången – därifrån kommer den

Utöver programledarinsatsen, sången och underhållningen har också de fina kläder som Pernilla burit i programmet väckt uppmärksamhet. I premiäravsnittet bar hon en blåvit kort sommarklänning, ett vackert broderat sommarplagg. Femina kan avslöja att klänningen kommer från den svenska klädkedjan Indiska. Klänningen har en söt puffärm och prislappen ligger på 1 299 kronor.

”Vår populära klänning Rianna är tillbaka med en ny uppdaterad passform och underbar färg. Kort klänning med elastik baktill samt brodyr framtill och längs ärmarna. Klänningen har underbara detaljer så som stora puffärmar och klädda knappar på den genomgående knäppningen framtill. En underbar klänning att bära hela våren och sommaren”, skriver Indiska om klänningen, på sin sajt.

Annons

Historien bakom Indiska

Kedjan Indiska har många år på nacken. 1901 öppnade Indiska Utställningen, vilket var en kombinerad butik och utställning på Regeringsgatan i Stockholm. Detta var början på vad som så småningom skulle bli Indiska. Mathilda Hamilton, en berest kvinna från Finspång, grundade verksamheten. Åke Thambert köpte senare den indiska utställningen 1951. Kedjan konfektionsförsäljning ökade mer och mer under 60-talet. Man stötte dock på en del problem, bland annat på grund av att plaggen krympte med nästan 50 procent när de tvättades. Indiska sågades därför av pressen. Under 1970-talet upplevde företaget en snabb tillväxt och Indiska var nu en rikstäckande kedja med butiker i de flesta av Sveriges medelstora städer. Och så har det fortsatt, också under 1980- och 1990-talet. Under 2010-talet brottades Indiska med en del ekonomiska problem men sedan hösten 2022 har kedjan ny ägare och ny vd i Yvonne Magnusson-Norling.

Annons