kronika

Då och nu. Feminas chefredaktör klädd i en omsydd gardin som ung.

Nålar, trådrullar och knappar prydligt sorterade i olika burkar. Färgstarka band, applikationer och glittriga paljetter i

diverse kartonger och ett golv täckt av tygbitar, yviga plymer och någon enstaka fjäderboa.

Mitt i röran satt pappa med håret på ända, knappnålar i mungipan och foten på symaskinspedalen. Jag var bara barnet men insåg tidigt att arbetsrummet på Lyckovägen 5 var lite speciellt – precis som pappa själv.

Det var helt enkelt ingen annan förälder som ägnade dagar och nätter åt att skapa kostymer till Älmhults lokalrevy. Det var heller ingen annan pappa som plöjde damtidningarna i jakt på idéer, aldrig missade en Paris-rapport från Ingrid Schrewelius eller bar banangula loafers. Vi köpte dessutom Burdamönster lika ofta som andra barnfamiljer handlade mjölk.

För han sydde inte bara scenkläder. När mamma och jag behövde nya vårkappor kom den överblivna kretongen från en nyss omklädd soffa väl till pass. Köksgardinerna i brunrutig bäckebölja blev till en volangkjol och de minsta stuvarna förvandlades till Barbie-kläder. (Mer välklädda och moderiktiga dockor var svåra att hitta.)

kronika-2

Klädd i överbliven kretong!

Allt det här var för mer än fyrtio år sedan – men själva tänket är mer aktuellt än någonsin. Att återbruka och redesigna. Att skapa nytt av gammalt. I dag slänger vi svenskar 8 kilo kläder och andra textilier per person och år, och det är varken hållbart eller miljövänligt.

Ett smartare alternativ är att återanvända kläderna. Har du tröttnat på ett plagg: Sy om, sälj eller ge bort. Om förra årets sommarklänning inte passar längre kan den vara till glädje för någon annan. Det handlar också om att shoppa med eftertanke. Kvalitet framför kvantitet. Som en av modevärldens giganter, designern Vivenne Westwood, så klokt uttryckt det: ”Köp färre plagg, välj dem med omsorg och se till att de varar.”

I Femina berättar vi självklart om allt spännande som händer i modet. Men vår ambition är samtidigt att visa hur du kan uppdatera stilen med små medel. Inspirera till att kombinera kläder som redan hänger i garderoben på ett nytt och roligt sätt. Framöver kommer vi också att berätta ännu mer om de goda gröna idéerna och människorna bakom.

Själv fick jag tillbaka mina favoritjeans häromdagen. De har flera år på nacken, tyget börjar bli tunnslitet och byxorna är förmodligen lagade 101 gånger. Men med ytterligare några lappar och väl placerade sömmar så hänger de med ett tag till. Jag tror att ni kan gissa vem som räddat dem ännu en gång.

Läs mer i Femina nr 6, i butik nu. Vill du bli prenumerant? Beställ din prenumeration här! 

Mer läsning

Femina