Sade föddes som Helen Folasade Adu 1959 i Nigeria, med brittisk mor och nigeriansk pappa. Hon tillbringade sina första år i Nigeria, men flyttade som fyraåring till Essex i Storbritannien tillsammans med sin mor.

1:04

Efter reklamen: Årets hår- och skönhetstrender på Oscarsgalan 2021

(1:04)

Slå på ljud

Under tidigt 1980-tal började hon studera modedesign på den legendariska designskolan Central Saint Martins i London. Efter studierna fortsatte hon med sin design och hade olika modelluppdrag parallellt med att hennes musikkarriär tog fart. Hennes bakgrund som modedesigner ger sig verkligen till känna i den säkra stilkänsla som hon har haft sedan dag ett som artist. En av grundstenarna i Sades look är klassiska plagg i svart och vitt. Det är vita skjortor, Levi’s 501:or och olika svarta plagg som enkla toppar och underdelar. Förutom hennes signaturkännetecken – ett par signalröda läppar matchat med ett par stora örhängen, gärna creoler – kryddar hon gärna sin ensemble med vackra statementfärger och fina uddakavajer i signalfärger som rött och rosa.

När det kommer till alla ultrakvinnliga klänningar som Sade har burit på scen och i otaliga musikvideor, så andas silhuetten alltid en kvinnlig retroglamour – oavsett vilket årtionde den kommer ifrån. Vill du ha en riktig dos Sade-glamour till livs är det bara att ta ett race och kika igenom alla underbara musikvideor från 1980-talet fram till 2000-talet för att förstå storheten i både musiken och modeestetiken. Sades gudabenådade, mångfacetterade altröst och musik kommer att fortsätta att inspirera generationer och nya fans upptäcker hela tiden hennes musik, röst och stil.

1. Stilikonen Sade

Sober i svart! En klassisk Sade-look med örhängen, slacks och söta ballerinaskor från 1986.

Sade i svarta kläder med guldörhängen
Foto: TT

Vårens och sommarens snyggaste plagg i linne – 24 shoppingtips

2. Röda läppar

En enkel vit skjorta med prickar är en klockren matchning med Sades röda läppar.

Sade i en prickig skjorta med rött läppstift
Foto: TT

3. Färgstarkt i skräddad kavaj

1985 vann Sade årets album för den ikoniska plattan Diamond life vid Brit Awards. Spana in den snyggt skräddade kavajen i rött med den snygga polotröjan och ett par stora hoop-örhängen som pricken över i:et, Sades signatursmycke.

Sade bär en röd kavaj med en svart polo under
Foto: TT

4. Klänning med öppen rygg

En svart klänning med en öppen rygg var något Sade såg att bli en trend redan 1983. En liten detalj kan bidra med en helt ny känsla och mer uppklädd look.

Sade bär en snygg svart klänning med öppen rygg
Foto: TT

5. Den trendande trenchcoaten

Den vassa trenchcoaten var superpopulär under 1990-talet och den satt som en smäck på på Sade. Detta tidlösa plagg trendar mer än någonsin idag, då den ett perfekt nyckelplagg att ha i garderoben i vår- och sommar som går att matcha med allt.

Sade i en snygg trenchcoat
Foto: TT

Så bär du plagg med trendiga cut out-detaljer allra snyggast i vår

6. Cut outs i vitt

Är det något vi sett mycket av i det sista så är det cut outs - och helst utan behå! Här har Sade matchat looken med ett par glammiga örhängen som pricken över i:et.

Sade i en vit topp med en öppen rygg och stora guldiga örhängen
Foto: TT

7. Off the shoulder

I en svart off the shoulder-klänning med ett bälte som markerar midjan tar hon publiken med storm när hon sjunger Pools of heaven 1983.

Sade i en off shoulder klänning i svart
Foto: TT

8. Skjorta i oversize

En stilikon är hon allt – här i ett par rutiga högmidjade byxor kombinerat med en skjorta i oversize. För att lyfta looken till en ny nivå har Sade adderat ett smashing-rött läppstift och snygga silversmycken.

Sade bär en vit skjorta i oversize med rött läppstift
Foto: TT

Fynda våren och sommarens finaste plagg på vår-rean – 32 trendiga shoppingtips

9. Kostymbyxan

Den stickade tröjan i angora matchas med ett par svarta vasst skräddade kostymbyxor. I vår- och sommar kommer vi se mycket av denna favorit – kostymbyxan.

Sade bär ett par snygga svarta kostymbyxor
Foto: TT

10. Klänning i vitt

Wow! Här bär Sade en fantastiskt vacker klänning i vitt under Keep A Child Alive's 7:e årliga Black Ball i New York, 30 September 2010.

Sade i en vit klänning med djup v-ringning
Foto: TT