Feminas nya moderedaktör Jenny Fredriksson kommenterade årets Nobelmode för Svenska Dagbladets räkning. Nobelfesten är årets höjdpunkt för oss som älskar att titta på vackra klänningar, det är en kväll då alla gäster verkligen satsar sitt yttersta på sina outfits. För många av gästerna har planeringsarbetet inför denna kväll tagit flera månader för att hitta den rätta klänningen och accessoarerna. Bland årets trender ser vi mycket svart och vitt, en del som samsas med mer minimalistiska silhuetter men även en stor 1980-talstrend med stora puffiga ärmar.

— Arvet efter Sara Danius som har haft många spektakulära klänningar är ett faktum i år när hon inte är med oss längre, säger Jenny Fredriksson.

Här är ett urval av alla de 1300 gäster som är inbjudna till årets prisutdelning och den efterföljande banketten i Blå Hallen i Stockholms stadshus.

STOCKHOLM 20191210
Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm på tisdagen.
Foto: Jonas Ekströmer / TT / kod 10030

Silvia bär en klänning från Elie Saab som faktiskt är en återanvändning, första gången vi såg Silvia i klänningen var tidigare i höstas då hon var på besök i Libanon.

Victoria bär en klänning från svenska designern Selam Fesshaye. ”Den ser ut som vackert vadderade duntäcken, den är ganska avantgarde, det är one shoulder, mycket puffiga detaljer. Det är ett ganska vågat val av Victoria”.

”Sofia ser ut som en dröm i poolblå klänning, så vacker färg och jättefint att hon matchade med turkoser i örhängen och diadem”. Klänningen kommer från svenska designern Emelie Janrell och är tillverkad i italiensk sidencrepe, skriver ELLE.  ”Vacker urringning med axlar i fokus”.

Madeleines klänning har en klassisk design, i en nyans som vi kan kalla för Schiaparelli-rosa, modedesignern som var väldigt förtjust i det chockrosa. Klänningen kommer från Angel Sanchez, som är en latinamerikansk designer. Klänningen har volang nertill i ryggen och en spännande detalj, den ser axelbandslös ut, men den har ett transparent liv med klädda knappar.

”Kulturministern Amanda Linds klänning känns lite avantgarde. Mycket snygg! Och fin makeup”

Klänningen kommer från Beckmans College of Fashion och har designats av Alice Svensson Brostedt och Kevin Nilsson som är studenter på skolan. ”Den är väldigt elegant och vågad i formen”. Klänningen är ett statement och är tänkt att belysa skogsbränder och klimatförändringar.

Liberalernas partiledare kom med partnern Lennart Persson. ”Nyamko Sabuni har en chockrosa klänning, love it”, säger Jenny Fredriksson.

KD:s partiledare Ebba Busch Thor bär en axelbandslös, klänning från Camilla Thulin. ”Det är vackert med den svartvita färgkombon”, säger Jenny Fredriksson.

Nobelpristagaren i litteratur, Olga Tokarczuk bär en klänning i midnattsblå sammet med hög hals. ”Underbart”.

”Jag älskade hennes klänning och att hon pyntat sitt hår med någon form av lurex-tråd”.

Nobelpristagaren i Ekonomi, fransk-amerikanen Esther Duflo, hedrar sin makes indiska arv och bär en vacker sari.

”Jag älskar när man har traditionella högtidsdräkter, den är vacker och färgstark och sticker ut lätt i mängden bland smokingar och aftonklänningar”.

Forskningsminister Matilda Ernkrans (S) i en klänning i komposterbart papperstyg har designats av två studenter vid Borås Textilhögskola, William Wahlström och Filippa Svensson. Det svarta på klänningen symboliserar klimatförstörningar och det vita är det naturliga och  miljövänliga.

FOTO: TT

Läs även: 

Därför protesterar man mot Nobelpriset i litteratur

Allt om prinsessornas klänningar på Nobel 2019

Mer läsning

Femina