Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Feminas stora guide till de bästa nordiska modemärkena

14 aug, 2020 
AvJenny Fredriksson
FotografTT, Jimmy backius (mayla) mfl
Nordiskt mode har länge varit i ropet och det känns ännu mer rätt nu efter 2020 dramatiska världsläge. Här sonderar den nordiska modeterrängen och ger er vår stora guide till 18 underbara nordiska modeföretag och deras spjutspetsprodukter och signaturplagg!
Annons

1. Rodebjer - kaftaner och kimonos

Rodebjer är Sveriges okrönta kaftandrottning och är du på jakt efter landets finaste kaftaner är det Rodebjer du ska ta sikte på. Andra silhuetter som vi alltid hittar hos Rodebjer är mjuka kostymer och set, flowy kimonos och lösa klänningar. Kvinnan bakom varumärket är Carin Rodebjer – en svensk mode- skapare som är född på Gotland. Rodebjer är fler- faldigt prisbelönt och ett av Sveriges mest framstående modevarumärken, som säljer sin kreationer i två egna butiker samt online och hos utvalda åter­försäljare i Sverige och utomlands.

Rodebjer-agavekaftant i siden
Rodebjers ikoniska kaftan i siden i ett vackert grafiskt mönster, Agave.

2. Marimekko - magiska mönster

Det finska designundret är mest känt för sina mönster och sin formgivning och är en riktig stjärna på inredningshimlen. De senaste åren har även deras kläder hamnat i fokus. De lekfulla och grafiska mönstrena fungerar finemang i deras klädkollektion som är full av moderna silhuetter och vackra klänningar.

Annons
Marimekko pre-fall 2020
Marimekkos mönsterglädje

3. By Malene Birger - coolt kvinnligt

Om du är ett fan av danskt mode så är det stor chans att du känner igen detta mönster från By Malene Birger. Det danska varumärket grundades av Malene Birger 2003. Och det coola grafiska mönstret har dykt upp på allt från väskor och plånböcker till halsdukar och mobilfodral. Förutom att göra accessoarer med detta härliga mönster gör by Malene Birger galet fin konfektion som klänningar och snyggt skräddade plagg.

By Malene Birgers grafiska mönster sitter som en smäck på höstsäsongens skönaste set.

4. ATP atelier - livets sandaler och väskor

En bit italiensk passion och hantverksskicklighet i kombination med skandinavisk minimalism är receptet för ATP Ateliers framgång. Huvudkontoret ligger på Södermalm i Stockholm och produktionen sker i Italien. Företaget startades 2011 av Jonas Clason och Maj-La Pizzzelli och deras första produkt var enkla lädersandaler i finaste italienska kvalitet. Sortimentet har nu utökats till alla typer av skor, som boots och klackskor, men sandalerna är i tydligt fokus i vårmärkets DNA. Väskorna är också värda att nämnas, speciellt Montalcinoväskan i alla storlekar har fått en stor skara fans. Allt tillverkas i två fabriker i Toscana i Italien.

Annons
Väska i läder, 4 200 kr, ATP Atelier.

5. Filippa K - stilfullt och enkelt

Elegant minimalism är det svenska modemärkets Filippa K:s ledord. Det grundades 1993 av Filippa Knutsson, i dag har varumärket butiker i sex länder. Funktionella vardagskläder i en sober färgpalett har alltid varit ryggraden i Filippa K:s kollektioner. Här hittar du allt du behöver för den perfekta vardagsgarderoben och de enkla plaggen är enkla att kombinera med andra plagg som kanske är mer uttrycks­fulla och trenddrivna.

Vardagselegant i alla lägen. Filippa K har de bösta basplaggen.

6. Ganni - globala succén #gannigirls

För drygt 10 år sen, år 2009, hade inte många hört talas om Ganni, men nu har det blivit ett av Skandinaviens mest framgångsrika märken globalt sett. På några år har det gifta paret Ditte Reffstrup, kreativ chef, och Nicolaj Reffstrup, vd, byggt upp det danska varumärket till en modern framgångshistoria. Ganni är känt för sina feminina klänningar med mönster och stencoola accessoarer.

Annons
Ganni pre-fall 2020 prickig volangklänning
Klänning i siden/elastan, XS–XL, 4 590 kr, Ganni.

7. Baum und Pferdgarten - danska uttryck

Baum und Pferdgarten startades 1999 av designerna Rikke Baumgarten och Helle Hestehave. Det danska varumärket har sedan dess växt rejält och säljs numera i över 25 länder. Varumärkets kännetecken är de färgglada mönstrena, gärna blommiga eller grafiska. Den danska färgglädjen går det inte heller att ta miste på. Tillsammans med vuxet skräddade plagg blir de till en hel­gjuten dansk modeupplevelse.

Baum&Pherdgarten pre-fall
Jacka i linne, stl 34–44, 1 999 kr, Baum und Pferdgarten. Byxa i polyester/viskos, stl 34–44, 2 299 kr, Baum und Pferdgarten.

8. Stine Goya - dansk excentriker

Designern Stine Goya är känd för sitt lek­fulla och kreativa universum där allt är tillåtet. Det danska varumärket har sedan starten 2006 alltid varit sina signaturuttryck – skulpturala former, puffärmar, volym och egendesignade mönster – trogna.

Annons
Stine Goya aw 2020
Drömklänning signerad Stine Goya.

9. Lexington - skönt livsstilsmärke

Livsstilsmärket Lexington är en perfekt destination om du vill ha kravlösa kläder som ­passar en aktiv och fräsch livsstil. Ofta finns det en härlig inspiration från den ­amerikanska östkusten och New England i synnerhet. Dess natur går som en röd tråd genom både inrednings- och modekollektionen. Kristina Lindhe startade Lexington 1997 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Höstens sötaste klänning gör Lexington.

10. Arket - den perfekta vardags­garderoben

Är du på jakt efter enkla, tidlösa och klassiska plagg och accessoarer med en twist och av hög kvalittet så måste du spana in H&M:s premium-satsning: Arket. Sedan starten 2018 har man imponerat med sitt härliga utbud av moderna klassiker som skor och väskor. Jeansen och skorna är riktiga favoriter – prisvärda och högklassiga på alla sätt! Spana in deras eminenta kollektion av kromfritt läder. Ursnygga plagg och accessoarer som är höstens bästa investering.

Annons
Arket aw 2020
Arkets höstkollektion innehåller många drömplagg i läder.

11. Ole Lynggaard - med familjen i fokus

Lyxsmyckesmärket Ole Lynggaard grundades 1963 av Ole själv. I dag driver Ole och hans dotter Charlotte Lynggaard verksamheten med stor framgång. Smyckena säljs i egna butiker globalt och hos utvalda återförsäljare. En central roll i Ole Lynggaards universum är Lotus-kollektionen som är designad av Charlotte. Den består av vackert, handplockade ädelstenar i olika valörer och har ett organiskt vackert formspråk, inspirerat av naturen.

Drömringar i serien Lotus signerade Charlotte Lynggaard.

13. Mayla - feminint och veganskt

Svenska Mayla är grundat av designern Marlene Abraham, och ambitionen har alltid har varit att ­skapa kläder som ska hjälpa kvinnor till en enkel, cool och kvinnlig look som funkar både på kontoret, partyt och vid dagishämtningarna. Mayla har kommit långt i sitt hållbarhetsarbete och är helt veganskt. De är certifierade av Peta vilket garanterar att allt de producerar är helt fritt från animaliska fibrer. Dessutom görs 40 procent av Maylas plagg från överblivet och kvarlämnat tyg från andra modehus produktion.

Annons
Mayla ss 20 vit blus
Blus i bomull/tencel,1 895 kr, Mayla. Jeans i ekologisk bomull, stl 34–42, 1 550 kr, Mayla.

13. Stand Studio - statementytterplagg

Är du på jakt efter ett ytterplagg med det lilla extra, antingen i en härlig färg eller ett modernt snitt, så har Stand studio något för dig. Deras fokus är moderna plagg i läder och de jobbar mycket med fuskpäls, ylle, mocka, läder och innovativa material. Ytterplaggen är något som varumärket excellerar i och har fått mycket uppmärksamhet för både i Sverige och internationellt.Nellie Kamras grundade Stand studio 2014, och hon och hennes familj har en mångårig erfarenhet av modebranschen generellt och av läder i synnerhet.

Höstens snyggaste beige kappa gör Stand studio.

14. Tiger of Sweden - säkert skräddat

Om du vill ha en skräddad kostym som sitter som en smäck bör du vända dig till Tiger of Sweden. Elegant design och rena linjer sammanfattar Tigers estetik. Det svenska varumärket grundades redan1903 och har sedan dess bidragit till att prägla den skandinaviska modebilden. Tiger of Swedens spjutspetskompetens är skräddade plagg som kostymer, vilket gäller både på dam- och herrsidan. Du kommer inte att ångra dig om du investerar i en hel kostym från Tiger – kavajen och byxorna kan användas både tillsammans och individuellt. Addera en udda kjol så har du två helt olika looks.

Annons
Tiger of Sweden gör branschens snyggaste kostymer.

15. Rabens Saloner - skandinavisk tropik

Långa, mjuka silhuetter i fantastiska material och delikata batiktryck är det danska märket Rabens Saloners signum. Märkets grundare heter Birgitte Raben och hon startade det 2007. Själva designteamet är baserat i Köpenhamn och man har en filial på Bali där Birgitte bor sex månader om året. Där har hon ett makalöst vackert hem och nära till hantverkskomptensen vid batikfärgning. Spana också in Rabens saloners otroligt vackra inredning, mycket handplockat från Bali och andra exotiska destinationer.

Rabens saloners signaturmönster:batik

16. By Timo - kvinnligt och blommigt

De 70-talsinspirerade feminina klänningarna är norska By Timos nyckelplagg. Den karismatiska designern Tine Mollatt inspireras ständigt av sin unika vintagesamling av klänningar när hon designar nya kollektioner. Kvinnliga detaljer och romantiska blommönster återkommer, sommar som vinter. Färgpaletten går från jordtoner och pasteller till härligt knalliga kulörer. Klänningarna är en säker vinnare i garderoben under många år framöver.

Annons
Tältklänning deluxe från norska by Timo.

17. Acne studios - svenskt kultmärke

Sagan om svenska Acne Studios modesuccé över världen startade med ett par ikoniska jeans med röda sömmar 1997. Nio år senare blev Acne Studios ett komplett modehus med både herr- och damkollektioner. 2008 lanserade ett par andra modeikoner – de svarta ankelkängorna med dragkedja som fick namnet Pistol Boots. Stövlarna är både western- och bikerinspirerade och var en given succé från dag ett, och nu har det svenska modehuset en stark bas i sina skor som är både trendiga och tidlösa. Deras senaste accessoarhit är väskan i modellen Musubi som finns i olika storlekar och färger.

Annons
Acnes kollektion rymmer både välskräddade plagg och vassa accessoarer.

18. House of Dagmar - hållbart och stickat

Systrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam startade det svenska märket House of Dagmar 2005. Namnet Dagmar är en hyllning till systrarnas farmor som är en viktig inspirationskälla. Fokus har alltid varit stickade kläder, och de är fortfarande hörnstenen i Dagmars kollektioner, som sedan starten utökats till all konfektion. Nu gör de branschens snyggaste kostymer. Från starten har hållbarhet varit viktig för systertrion och vårens kollektion är gjord av 85 procent hållbara material! Hörnstenen i Dagmars kollektioner är stickat och 85% av sommar kollektionen är gjord av hållbara material.

Dagmars underbara kofta i ull är en riktig garderobsräddare och passar till allt.

Läs mer:

Annons