Filmer med snyggt mode

0:57

Efter reklamen: Här går kändisarna på röda mattan under filmfestivalen i Venedig

(0:57)

The talanted Mr. Ripley – 1999

Den här filmen, med Matt Damon, Jude Law och Gwyneth Paltrow i rollerna, utspelar sig på den italienska rivieran på 1950-talet – ett perfekt upplägg för eleganta kläder. Medan Damon och Law syns i avslappnade kostymer, linnematerial och krispiga skjortor, har Paltrow mönstrade kjolar, vita skjortor och bikinis med hög midja.

Miramax/Courtesy Everett Collection

Annie Hall – 1977

Woody Allens Oscarsvinnande film med Diane Keaton bjuder på ikoniska modeögonblick. Keatons kostymlook med hatt, bred slips och väst har blivit en klassiker i filmvärlden. Det många inte vet är att det var Diane själv som valde ut många av sina kläder, och Woody hindrade kostymören att lägga sig i. ”Hon är ett geni! Låt henne vara, låt henne ha på sig vad hon vill”, ska han ha sagt. Vi kan inte annat än hålla med.

Rights Managed

Hitta kontorsstilen i höst – sno stilen av TV4:s programledare

Carol – 2015

Kostymören Sandy Powell har fått 15 Oscarsnomineringar och vunnit tre gånger för sin kostym i film. När man kollar på Carol är det lätt att förstå varför. I kärlekshistorien mellan två kvinnor på femtiotalet klär Powell skådespelarna Cate Blanchett och Rooney Mara i pälskappor, dyra material och välsydda dräkter, respektive djärva mönster och långa kjolar.

The Weinstein Company

La dolce vita – 1960

Frederico Fellinis mästerverk med Anita Ekberg badandes i fontänen har ett glamouröst skimmer över sig, och det är inte mer än rätt. Huvudrollen, spelad av Marcello Mastionanni, kläs i skarpa kostymer med tunna slipsar och mörka solglasögon burna både på dag och natt. Och vem kan glömma Ekbergs ikoniska svarta galaklänning?

Rights Managed

Efter Kates succé – så har kungligheterna sett ut på tidigare Bond-premiärer

The danish girl – 2015

Den här kärlekshistorien utspelar sig i Köpenhamn på 20-talet, och förflyttar sig senare till Paris med tidens gång. Historien kretsar kring transpersonen Lili Elbe, och vackra klänningar spelar nästan en tredje huvudroll i filmen.

– När de flyttar till Paris och Lili kan vara friare i sig själv, så försökte vi använda mer avant garde-mode från den perioden, har kostymören Paco Delgado berättat.

Focus Features/XPOSUREPHOTOS.COM

Breakfast at Tiffany's – 1961

Ingen lista om modeögonblick i film är komplett utan Breakfast at Tiffany's. Audrey Hepburns Holly Golightly är sinnebilden av modeikon – med sina stora svarta solglasögon, pärlor, ”den lilla svarta” och cigaretthållare har hon skrivit in sig i modehistorien för alltid.

Rights Managed

Mer läsning

Femina