Trendar: ModetrenderStylingtipsShoppingredaktören tipsarSommarmodeBadmodeKungligt mode

Fina historien bakom Victorias senaste modeval

24 jun, 2024 
AvJohanna Lejon
Fotograftt
Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria satsar på norsk design – och hållbarhet. Hennes senaste sommarklänning kommer från ett märke som älskas av såväl kungligheter som Pernilla Wahlgren.
Annons
Kronprinsessans bästa födelsedagsklänningarBrand logo
Kronprinsessans bästa födelsedagsklänningar

Under midsommarveckan, närmare bestämt den 20 juni, närvarade kronprinsessan Victoria vid det nordiska utrikesministermötet, ett möte som ägde rum inom ramen för det svenska ordförandeskapet i N5 – det nordiska samarbetet inom utrikes- och säkerhetspolitik. Sammankomsten skedde på konstmuseet Artipelag utanför Stockholm. På kungahusets sajt kan vi läsa att Victoria hälsades välkommen till Artipelag av utrikesminister Tobias Billström. Därefter fick kronprinsessan och de närvarande utrikesministrarna en rundvisning av Artipelags permanenta utställning. Så, vad stod då på agendan? Vid mötet diskuterades därefter aktuella säkerhetspolitiska frågor så som Rysslands aggressionskrig i Ukraina, kommande Natotoppmötet i Washington samt situationen i Israel och Palestina.

Annons

Victorias blå sommarklänning – norsk design

Dagen till ära bar kronprinsessan Victoria en ny blå sommarklänning. Kronprinsessan matchade sin klänning med väska från Saint Laurent och klackar från H&M. Klänningen, vadlång och med kort ärm, är signerad det norska modemärket By Timo. Först med att berätta detta var den initierade kungliga modesajten UFO No More. Victoria har burit märket förr. Så har också hennes svägerska, prinsessan Sofia, liksom hennes norska kollega, kronprinessan Mette-Marit av Norge. Förra året, under en episod av Allsång på Skansen, bar också Pernilla Wahlgren en klänning från By Timo.

När Femina häromåret listade de allra bästa norska modemärkena hamnade By Timo på listan.

”De 70-talsinspirerade feminina klänningarna är norska By Timos nyckelplagg. Den karismatiska designern Tine Mollatt inspireras ständigt av sin unika vintagesamling av klänningar när hon designar nya kollektioner. Kvinnliga detaljer och romantiska blommönster återkommer, sommar som vinter. Färgpaletten går från jordtoner och pasteller till härligt knalliga kulörer. Klänningarna är en säker vinnare i garderoben under många år framöver”, skrev vi då.

Kronprinsessan Victoria i klänning från By Timo.Claudio Bresciani/TT

Och ja, nog är märket hållbart. Det är en av grundstenarna i By Timos historia. I dag är det en mor- och dotter-duo som roddar det norska modeskeppet. Kvinnorna bakom By Timo heter Tine och Elisa Mollatt.

Annons

– Inspirationen från vintage och antika saker har hängt med mig från när jag var liten. Den vågade jag kanske inte visa så mycket i början, när det var så viktigt att vi fick en inkomst och lön till de anställda. När jag fick en ekonomisk bas började jag experimentera mer och när jag fick positiv respons på det vågade jag ge allt. Först kanske jag hade broderie anglaise på en krage, nu kan jag ha det på en hel brudklänning utan att någon säger något. Jag tycker att det är helt otroligt, att genom androgyna och minimalistiska tider har vi ändå fått sälja blommiga klänningar!, har Tine berättat för Damernas Värld.

Victoria matchade sin klänning med smycken från Kreuger Jewellery.Claudio Bresciani/TT

Elisa fyller i:

– I Norge skojar de om att By Timo har fått norska kvinnor att bära klänning. Det var väldigt lite klänningar här för tio år sen.

Förutom att man satsar på hållbarhet och kvalitet står också kvinnan i fokus för By Timo.

– Vi tar hand om kvinnokroppen, konstaterar designduon.

Annons